U Kragujevcu srušena kuća u kojoj je živeo i stvarao Đura Jakšić

Nakon dugogodišnjeg propadanja, juče je, u centru Kragujevca, u Karađorđevoj ulici, srušena kuća u kojoj je, u prvoj polovini 60-ih godina 19. veka živeo Đura Jakšić, najznačajniji pesnik srpskog romantizma i znameniti slikar.

Kultura

Izvor: Danas.rs

Ponedeljak, 09.07.2018.

08:50

Default images

Kuća Đure Jakšića koja se duže od dve i decenije urušavala i vremenom postala ruglo u najužem kragujevačkom gradskom jezgru, prekjuče je, prema ranijoj odluci lokalnih vlasti, srušena, piše Danas.

Portal „Glas Šumadije“ navodi da je dugo bila noćno stecište onih koji prekomerno koriste alkohol i narkotike. Zbog toga, ali i opasnosti koju je predstavljala po prolaznike, pre nešto više od sedam godina je ograđena.

Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu svojevremeno je predlagao da se kuća Đure Jakšića proglasi za spomenik kulture, ali je Republički zavod tu inicijativu odbio uz obrazloženje da taj objekat „nema potrebnu umetničku niti istorijsku vrednost“.

Na mestu srušene kuće Đure Jakšića trebalo bi da bude izgrađen novi objekat, po uzoru na šumadijske kuće XIX veka, u čijem bi jednom delu bila sačuvana uspomena na život i delo slavnog pesnika, u vreme dok je službovao u Kragujevcu. U gradskom budžetu je, navodno, za to je namenjeno oko 15 miliona dinara. Valja ovom prilikom napomenuti da je poslednje godine svog službovanja u Kragujevcu (1865,1866.) Đura Jakšić kao učitelj proveo na mestu Lipar, na razmeđu šumadijskih sela Gornja i Donja Sabanta, na kojem je i napisao dve svoje možda i najlepše pesme – „Na Liparu“ i „U ponoć“.

Na tom mestu je danas manastir „Sveti Đorđe“, iz čije porte je, odlukom crkvenih vlasti i uz prećutnu saglasnost tadašnje gradske vrhuške, pre desetak godina uklonjena bista Đure Jakšića, koja je tu stajala decenijama unazad. U isto vreme, opet uz sadejstvo crkvenih i gradske vlasti, ugašena je i kulturno-prosvetna manifestacija „Liparski dani“, kojom su evocirane uspomene na Đuru Jakšića i njegovo stvaralaštvo.

Od prekjuče, u Šumadiji i Kragujevcu, osim jedne kragujevačke osnovne škole koja nosi njegovo ime, i kojoj, zbog sve manjeg broja učenika, takođe preti gašenje, nema više nijednog objekta koji svedoči da je jedan od najznamenitijih srpskih umetnika živeo i stvarao ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

139 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: