Nakon Poljske, režiser Frljić ima probleme i u Češkoj

Hrvatski pozorišni režiser Oliver Frljić naišao je, nakon problema u Poljskoj, neočekivano na proteste i u Češkoj, gde je prikupljeno 6.000 potpisa sa zahtevom da se Frljićeva predstava "Vaše nasilje, naše nasilje" povuče sa 9. međunarodnog festivala Pozorišni svet u Brnu, najviše zbog scene u kojoj Isus siluje muslimanku.

Izvor: B92
Podeli
foto: youtube/screenshot
foto: youtube/screenshot

"Brno neshvatljivo pokušava da bude ostrvce neispravno shvaćene slobode, kao nekakvog bezgraničnog liberalizma kada se pod maskom slobode govora odbija intervencija protiv perverzne predstave za koju više sloboda govora ne važi", napisali su hrišćanski aktivisti u otvorenom pismu.

U pismu takođe upozoravaju Narodno pozorište u Brnu da se izvođenjem predstave na svojoj sceni izlaže riziku krivične odgovornosti za odobravanje terorizma, raspirivanje verske mržnje ili za kršenju njihovih prava i sloboda.

Peticiju sa 6.000 potpisa Čeha koji ne žele da gledaju Isusa kao silovatelja a muslimanku kao žrtvu i pismo aktivisti su danas predali gradonačelniku Brna Petru Vokšalu, javljaju češki mediji.

"26. maja kada se bude izvodila predstava spremamo protest. Biće miran", kazao je listu Pravo jedan od organizatora protesta Jan Rozek a ranije je već uvršćivanje te predstave u program festivala kritikovala Češka katolička crkva i neki političari.

Dok je u Poljskoj Frljić naišao na ogorčene proteste katoličkih krugova, nacionalista ali i vlasti i običnih vernika jer u predstavi "Izopštenje" ima scenu oralnog seksa sa lutkom voljenog poljskog pape Jovana Pavla Drugog, u pretežno ateističkoj Češkoj protesti zbog predstave "Vaše nasilje, naše nasilje" izviru iz bauka navodne islamske najezde o kojoj često govori predsednik Češke Miloš Zeman i straha od muslimanskih izbeglica koje su Češku inače zaobišle u širokom luku a zemlja je zvanično iz kvota primila svega 12 muslimana.

Češki hrišćanski aktivisti nisu ni primetili, da je na festivalu dugo unapred rasprodata i druga Frljićeva predstava, upravo "Izopštenje" koje je u Poljskoj prošle godine ;naišlo na osude kao skrnavljenje vere i vređanje verskih osećanja a poljski ministar kulture je čak oduzeo dotacije za dva festivala u Poljskoj koja su se usudila da "Izopštenje" pozovu.

"To je tip teatra koji je kod nas malo poznat. Scenski esej, razmišljanje o velikoj temi kao što je sudar hrišćanske i muslimanske civilizacije. Režiser Frljić sve stavlja u provokativan kontekst. To da su obe kulture u nekom nasilnom odnosu, to je tema predstave", kazao je na prve proteste prošlog meseca upravnik Narodnog pozorišta u Brnu i direktor festivala Martin Glaser.

Festival i Narodno pozorište odbili su i sada i u aprilu zahteve dela gradskih odbornika da se Frljićeva predstava "Vaše nasilje, naše nasilje" povuče sa programa.

Aktuelno

MIFA 2018: Zlatom nagrađen fotograf iz Srbije

Na foto-konkursu za profesionalce i talente The Moscow International Foto Awards, koji je završen ovog maja, učestvovali su u fotografi iz 90 zemalja sveta. Internacionalni žiri objavio je imena pobednika, a među njima je i fotograf iz Beograda Tijana Janković Jevrić, koja je učestvovala u kategoriji profesionalne, komercijalne fotografije.

Aktuelno četvrtak 31.05. 12:12 Komentara: 5
strana 1 od 35 idi na stranu