"Đinđić je slikao Ružicu na Gazimestanu. Ta fotografija jeste fenomenalna"

Jedna od najpoznatijih srpskih fotografkinja Goranka Matić ispričala je za Nedeljnik kako je slikala Marinu Abramović sa ocem, radila na prvim albumima Idola i Bajage, kako je pre svih otkrila da će Željko Bebek napustiti Bijelo dugme, zašto se sporečkala sa Aleksandrom Tijanićem na radu u kampanji "Pošteno", a vratila na popravni Mila Đukanovića...

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 26.04.2018.

13:30

foto: youtube/screenshot/Gregoriani Zupany

"Otvorila sezonu kao urednik programa u Artgetu, a sam početak programa poklopio se sa godišnjicom Đinđićeve smrti. Znala sam preko Ružice Đinđić da je on slikao, da se bavio fotografijom i predložim da napravimo izložbu tih njegovih fotografija. Onda smo počeli zajedno da kopamo po njegovim kutijama i albumima. Postoji odlična fotografija na kojoj je uslikao Ružicu i narod na Gazimestanu na onom čuvenom Vidovdanskom mitingu. Pripremajući tu izložbu, s jedne strane sam želela da to ne bude politički kontekst, da bude nešto što je više zabavno. Ali i da osvetlimo tu drugu Zoranovu stranu - njega kao fotografa", ispričala je u velikoj ispovesti za Nedeljnik jedna od najpoznatijih srpskih fotografkinja Goranka Matić.

Ona je na pitanje kakav je Đinđić bio kao fotograf kazala:

"Fotografija na kojoj je slikao Ružicu na Gazimestanu, a iza kolone naroda koje dolaze, jeste fenomenalna."

Rekla je i da je kao "model" bio veliki profesionalac.

"Radila sam šest dana kampanju 'Pošteno' i kao što je Lepa Brena jedina od pevačica dolazila na vreme kada sam je slikala za Start, tako je i jedino Zoran Đinđić dolazio na vreme kada sam slikala političare DS-a. I kada je ukapirao sistem, počeo je da objašnjava kako da se slikaju ostali poslanici. Dosta mi je pomogao oko slikanja."

Šta sve možete pročitati u novom Nedeljniku - pročitajte u posebnoj vesti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: