Počeo festival "Na pola puta"

U Užicu je počeo regionalni književni festival “Na pola puta“ tokom koga će se gimnazijalci iz Užica, Rijeke, Sarajeva, Beograda i Zagreba susresti sa najznačajnijim piscima i delima domaće savremene književnosti, filma i novinarstava.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.04.2018.

10:55

Počeo festival
Foto: Tanjug Video Screenshot

Festival je otvoren sinoć omažom nedavno preminulom splitskom novinaru, književniku i osnivaču Feral Tribuna Predragu Luciću.

Predstavljena je "Mala kutija" sa pet knjižica tekstova Lucićevog dramskog, poetskog i satiričnog opusa i prikazan dokumentarni film "Viva Ludež" u kome trojica osnivača političko-satiričnog lista Feral Tribuna Viktor Ivančić, Predrag Lucić i Boris Dežulović razgovaraju o ključnim trenucima lista i temama koje ne gube na aktuelnosti.

"On je bio dobar duh ovog festivala i ako ga igde bude u idućim godinam biće ovde, na užičkom festivalu“, rekao je novinar i pisac Dežulović.

Tokom četvorodnevnog festivala čitanje knjiga i predavanja gimnazijalcima održaće Nenad Veličković, Mira Otašević, Siniša Labrović, Dejan Atanacković, Barbara Matejčić, Mustafa Zvizdić, Aida Šečić Nezirević, Vladimir Pištalo, Bojan Krivokapić i Dejan Ilić.

"Dovodimo pisce koji u ovom momentu imaju kvalitetnu knjigu. Zaista je događaj u kulturi ove zemlje nova knjiga Vladimira Pištala o Ivi Andriću. Ove godine su sa nama i dva vizuelna umetnika, a i dalje se bavimo analizom filma. Probaćemo da savremenu književnost približimo učenicima na najbolji mogući način“, navela je profesorka književnosti i osnivač festivala Ružica Marjanović.

Ovogodišnji dobitnik Ninove nagrade Dejan Atanacković istakao je da je fenomenalna stvar što se jedan festival organizuje i održava u Užičkoj gimnaziji.

"Ja ću imati nadam se dijalog sa učenicima,kojima ću pokušati da prenesem svoja iskustva iz vizuelne umetnosti, pedagoškog rada i književnosti, koja je za mene uvek bila sastavni deo vizuelne umetnosti,a od nedavno i zasebna aktivnost koja je rezultirala romanom Luzitanija”, kaže Atanacković.

Gosti festivala su i novinari Heni Erceg, Viktor Ivančić i Boris Dežulović, a gosti užičkih gimnazijalaca su ove godine srednjoškolci iz Sarajeva, Zagreba, Rijeke i Beograda.

Festival "Na pola puta“ održava se trinaesti put ,a jedinstven je jer ga pripremaju profesori i učenici Užičke gimnazije i trajaće do 26. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: