"Beldocs Human Rights" o nasilju koje samo menja oblike

Program "Beldocs special" Međunarodnog festivala dokumentarnog filma "Beldoks", koji se održava od 7. do 14. maja, ovoga puta biće posvećen ljudskim pravima, a povodom 70 godina od potpisivanja Deklaracije o ljudskim pravima.

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 21.04.2018.

10:29

Foto: Tanjug Video Screenshot

Urednik programa "Beldocs Human Rights" Marija Vukić kaže da su odabrali sedam filmova koji se bave genocidom, trgovinom ljudima i smrtnom kaznom.

"To su sve dokumentarni filmovi koji u fokus stavljaju ove tri teme i na neki način i vizuelnim jezikom podstiču pojedince i društvo da možda malo više razmišljaju o problemima koji egzistiraju čak i u modernom društvu, a kose se sa Deklaracijom o ljudskim pravima, odnosno sa pravima čoveka na slobodan izbor i na život", objasnila je Vukić u intervjuu Tanjugu.

Ona je primetila da je pristup autora pomenutim temama veoma šarenolik.

"Mi smo tako i selektovali filmove. Nismo išli jednom linijom, već smo gledali da to budu filmovi koji tretiraju te teme iz različitih aspekata - kulturološkog, sociološkog, pravnog, istorijskog", rekla je Vukić.

Ona upozorava da dva-tri sata nakon gledanja odabranih filmova, čovek ne može ni o čemu drugom da misli, samo o tome što je pogledao.

"Obuzmu vaše biće, jer ste tek tada svesni da su to društvene anomalije koje su vrlo prisutne i u 21. veku. Navode vas da postavljate pitanja sami sebi, da malo više istražujete i saznate više o tim temama. Meni se dešavalo da posle svakog filma, sednem za kompjuter i pokušam da saznam više kao građanin, a ne samo kao programski urednik ove sekcije", rekla je Vukić.

Ona primećuje i da ljudska priroda ponekad zna da bude jako surova, nasilna.

"To je za mene bilo fascinantno, jer kao ljudska biće trebalo bi drugačije da se ponašamo. Međutim, ti animalni instikti ponekad, iz raznoraznih razloga, preovladavaju u nama", ističe Vukić.

Fascinantno je, kako primećuje dalje, i da društvo za toliko vekova postojanja nije uspelo da suzbije nasilnu prirodu u čoveku.

"Zapravo ne postoji nijedan sistem koji je to rešio, možda neki koji je to malo ublažio, ali opet s druge strane, to nasilje samo menja oblike kroz istoriju, a nikako da ga svedemo na minimum ili da ga iskorenimo. To mene, kao ličnost, duboko poražava", rekla je Vukić.

S druge strane, podvlači, jako je dobro skretati pažnju javnosti na te anomalije, kako bismo svi zajedno pokušali da to prevaziđemo.

"Ne prevazilazeći te stvari, mi istoriju ponavljamo. Mislim da su to i sineasti želeli da postignu svojim filmovima", dodala je ona.

U okviru podsekcije koja u fokus stavlja temu genocida, Vukić skreće pažnju na filmove "Intent to destroy: Death, Denial and Depiction" (S namerom da se uništi) Džoa Berlindžera (SAD), koji se bavi genocidom nad jermenskim narodom koji je izvršilo Otomansko carstvo 1915. i "Crime Hunters" (Lovci na zločin) Nikolasa Vadimofa i Huan Hozea Lozana (Švajcarska) o odnosu vladinih i nevladinih organizacija u Švajcarskoj prema progonu zločinaca koji se nalaze na njihovoj teritoriji ili planiraju da uđu na tu teritoriju.

Podselekcija posvećena temi trgovine ljudima obuhvata četiri filma: "Tricked" (Podvedene) Džona Kita Vesona i i Džejn Vels (SAD/Švedska), "Mirsada" Danila Marunovića, "Hanaa" Ðuzepea Karijerija i "Desert Brides" (Pustinjske neveste) Ade Ušpic (Izrael).

"Britansko-američka koprodukcija "The Penalty" (Kazna) Vila Frenkoma i Marka Pizija tretira temu smrtne kazne, prateći sudbinu četiri američke porodice čiji su članovi osuđeni na smrtnu kaznu.

"Zanimljivo je da 32 američke države imaju i dalje smrtnu kaznu i vodićemo polemiku koliko je to efikasno i koliko je protiv Deklaracije o ljudskim pravima", rekla je Vukić i najavila tri panel diskusije koje će biti organizovane od 9. do 11. maja, na kojima će se razmatrati genocid nad Jermenima, smrtna kazna i trgovina ljudima.

Cilj programa "Beldocs Human Rights" je podizanje svesti u društvu.

"Smatramo da se nedovoljno zna o ovim problemima. Ako ne znate, ne možete ni da promišljate, a kamoli da reagujete. Želimo da skrenemo pažnju i na postojeću i nadolazeću opasnost i da kroz diskusije i filmove naučimo kako mi kao pojedinci možemo da se zaštitimo, a kako kao društvo da reagujemo na to", naglasila je Vukić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: