Izložba o srpsko-turskim ratovima otvorena u Vojnom muzeju

Izložba "Srpsko turski ratovi 1876-1878. i sticanje nezavisnosti Kneževine Srbije" otvorena je u Vojnom muzeju na Kalemegdanu, povodom Dana Vojske Srbije. Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je da su ti ratovi "sasvim nepravedno skoro zaboravljeni".

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 20.04.2018.

09:40

Izložba o srpsko-turskim ratovima otvorena u Vojnom muzeju
Printscreen YouTube/Around The World 4K

Vulin je poručio da narod koji zaboravi svoju prošlost ne može da se nada da će imati budućnost.

"Možda baš zato što je istorija našeg naroda tako drevna i tako prepuna dogadaja koji naš narod čine ponosnim, a ponekad i tužnim, možda baš zato su ratovi za oslobodenje Srbije, srpsko-turski ratovi, ratovi bez kojih ne bi bilo Berlinskog kongresa, ratovi bez kojih ne bi bilo ni samostalne srpske države, 140 godina nakon njihovog vojevanja, sasvim nepravedno skoro zaboravljeni. O njima znamo malo", rekao je Vulin, otvarajući izložbu u prisustvu načelnika Generalštaba VS general Ljubiša Dikovića.

Prema njegovim rečima, prošlo je samo 140 godina "u istoriji našeg drevnog i strpljivog naroda, a mi smo dozvolili sebi da o srpsko-turskim ratovima s kraja 19. veka ne znamo skoro ništa", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva odbrane.

"Zapravo znamo, ali u vremenu koje je okrenuto samo sebi, okrenuto samo vremenu koje traje, u vremenu u kojem su prave vrednosti cesto zaboravljene, dopustili smo sebi da ne učimo svoju decu kako je Srbija postala nezavisna, kako je izvojevala svoju slobodu", rekao je Vulin.

Ministar je naglasio da je reč sloboda ona koja određuje srpski narod, njegovo sećanje, prošlost, ali i budućnost.

"Napustimo li san o slobodi, zaboravimo li njegovu vrednost, prestanemo li da budemo spremni da platimo svaku cenu da bismo bili slobodni, onda ne možemo da se nadamo budućnosti u kojoj vredi živeti i u kojoj vredi trajati", rekao je Vulin.

On je dodao da je, upravo zbog toga, važna ova izložba i Vojni muzej koji, kao je rekao, ima svrhu čak i u vremenu brzih informacija, društvenih mreža i ekrana osetljivih na dodir.

"Treba da dovedemo svoju decu, da im pokažemo kako su se ti, dragi davni, skoro zaboravljeni preci borili za njihovo pravo da ovde govore svojim jezikom, da svoju zemlju zovu po svom imenu i da sami odlučuju kako će u njoj živeti. Narod željan slobode, narod je koji ne možete pobediti", istakao je Vulin.

U svakom sukobu koji je usledio, rekao je on, srpski narod pokazao je da je u stanju da se izbori za jedinu vrednost koju nisu mogli da podele ni sa kim drugim - za slobodu.

Podsećajuci na istoriju srpsko-turskih ratova načelnik Vojnog muzeja potpukovnik Gradimir Matić istakao je da izložba ima za cilj da posetiocima približi važne dogadaje novije srpske istorije u okviru šest kompozicija koje svedoče o početku rešavanja velike istocne krize i ustanku srpskog naroda.

"Više od sto reprodukcija fotografija i litografija sa motivima ratnih poprišta, portreti komandanata srpske vojske, ministara i diplomata Kneževine Srbije, kao i saveznika i turskih vojskovoda svedoče o prohujalim vremenima i burnim istorijskim prilikama. Fotografije su snimali ratni dopisnici, fotografi i slikari amateri, koji su mahom stizali sa dobrovoljcima i slali vesti sa srpsko-turskog ratišta", rekao je Matić.

Prema njegovim recima, prikazani su i retki primerci uniformi, oružja, vojne opreme, odlikovanja i povelja zaraćenih država i saveznika, kao i nekoliko retkih sačuvanih zastava iz tog perioda.

Autor izložbe je muzejski savetnik Vojnog muzeja Andelija Radovic, a postavka će za sve posetioce u galeriji Vojnog muzeja biti otvorena do 31. maja, dodaje se u saopštenju ministarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: