Preminuo glumac Ronald Li Ermi

Američki glumac Ronald Li Ermi preminuo je u nedelju u 74. godini od komplikacija izazvanih upalom pluća, saopštio je na Tviteru njegov menadžer Bil Rodžin.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Youtube Screenshot/ FrostForUs
Foto: Youtube Screenshot/ FrostForUs

"Sa velikom žalošću vas obaveštavam da je R. Li Ermi preminuo ovog jutra od komplikacija uzrokovanih upalom pluća. Nedostajaće nam svima”, napisao je Rodžin na Tviteru, navodeći i moto američkih marinaca "Semper fi" (zauvek verni), pošto je Ermi kao mladić služio kao marinac.

Ermi će ostati upamćen po ulozi u filmu Stenlija Kjubrika "Ful metal Džeket", gde je igrao ulogu bezdušnog narednika Hartmena i bio nominovan za nagradu Zlatni globus za najboljeg sporednog glumca.

Ermi je i sam bio pripadnik marinaca. Pridružio se jedinici 1961. godine kada je imao 17 godina, a četiri godine kasnije bio je instruktor marincima u San Dijegu.

Služio je tokom rata u Vijetnamu, a kasnije je bio stacioniran u Okinavi do 1972. godine, kada je završio službu zbog nekoliko povreda koje je zadobio, navodi se u njegovoj biografiji.

Njegova glumačka karijera počela je dok je studirao na Univerzitetu u Manili na Filipinima. Imao je malu ulogu kao pilot helikoptera u filmu Fransisa Forda Kopole “Apokalipsa danas”, a služio je i kao tehnički savetnik.

Foto: Getty
Foto: Getty

U "Ful metal džekit" trebalo je da služi kao tehnički savetnik, međutim, Kopola, impresioniran njegovim ponašanjem i nastupom, odlučio je da mu da ulogu narednika Hartmana, koja je već ušla u anale kinematografije.

Delove svog dijaloga u filmu Ermi je improvizovao na licu mesta, što je dovelo do toga da su se mnoge scene snimale nekoliko desetina puta, pa je Ermi neretko ostajao bez glasa, što je glumac potvrdio u nekoliko intervjua.

Za tu ulogu pohvalili su ga kritičari, a nakon Kopolinog filma pojavio se još u oko 60 ostvarenja, kao sto su "Purpurno srce", "Misisipi u plamenu", "Mrtav čovek hoda" i drugi.

Pozajmio je svoj glas mnogim likovima u animiranim filmovima kao što su “Priča o igračkama” i “Simpsonovi”, ali i u mnogim video igrama.

Aktuelno

Šmid: U posebnoj sam vezi sa muzikom Čajkovskog

Čajkovski i njegova muzika su uvek bili važan deo mog umetničkog života i verujem da će tu povezanost osetiti večeras beogradska publika, kazao je Tanjugu Benjanmin Šmid, jedan od najznačajnijih violinista sadašnjice pred koncerte večeras i sutra sa Beogradskom filharmonijom na sceni Kolarca.

Aktuelno četvrtak 26.04. 11:58 Komentara: 1

"Teret" je o ćutnji i tišini koja traje 20 godina

Dugometražni igrani film “Teret” jedini je film sa prostora bivše Jugoslavije na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu, a njegov autor Ognjen Glavonić ističe da je to film o generaciji naših očeva, ne samo o onome šta su oni ostavili nama, nego i onome šta su oni nasledili od svojih roditelja, film o Jugoslaviji, njenom raspadu i lekcijama koje možemo da naučimo iz toga.

Aktuelno utorak 24.04. 09:20 Komentara: 7

Novi muzički razgovor sa Felcom

Šef-dirigent Gabrijel Felc održaće nove muzičke razgovore u Sali Beogradske filharmonije, u sredu 25. aprila od 14 časova. Ovog puta, Felc će kroz zajedničko sviranje i razgovor predstaviti dvoje violista Tamaru Marinković Tomić i Zorana Miletića.

Aktuelno ponedeljak 23.04. 14:21 Komentara: 0
strana 1 od 118 idi na stranu