Slavni filozof konačno dobio statuu u svom rodnom gradu

Velika statua osnivača komunizma Karla Marksa postavljena je u njegovom rodnom mestu Triru, na jugu Nemačke, nakon što je bronzana skulptura prihvaćena kao poklon Kine.

Izvor: Hina, Srna
Podeli
GettyImages
GettyImages

Statua teška tri tone postavljena je uoči 200 godina od rođenja ovog uticajnog mislioca i filozofa, jubileja koji se obeležava 5. maja kada će statua biti svečano otkrivena.

"Karl Marks je najčuveniji sin Trira", rekao je gradski zvaničnik Andreas Ludvig.

Statua, koja premašuje pet metara zajedno sa postamentom, prikazuje zamišljenog Marksa kako drži knjigu u jednoj ruci. Gradsko veće je, još u martu 2017. godine, glasalo da prihvati poklon kineske Vlade.

Fotelja u kojoj je nemački filozof Karl Marks sedeo dok je proučavao, pisao i verovatno proveo poslednje sate, biće sledećeg meseca izložena u njegovom rodnom mestu.

Istrošena fotelja od hrastovine, koja je ranije bila u njegovom londonskom stanu, trebalo bi da stigne u četvrtak za izložbu koja se otvara povodom 200. godina od njegovog rođenja.

Nemačka Fondacija "Fridrih Ebert" kupila ju je od Marksove porodice u Parizu 2014. godine, i od tada je bila čuvana u Bonu.

"Tu fotelju vidimo, iznad svega, kao simbol njegovih ideja koje nastavljaju da žive nakon njegove smrti", izjavila je An Katrin Tom, kustoskinja Muzeja Karla Marksa, u kome će fotelja biti izložena.

Marks, jedan od duhovnih začetnika komunizma, rođen je 5. maja 1818. godine u nemačkom gradu Triru, u kome je proveo prvih 17 godina života.

Aktuelno

Bjelogrlić: Nagrada Beograda kruna svih priznanja seriji

Ovogodišnja nagrada za film i radio-televizijsko stvaralaštvo uručena je autoru serije "Senke nad Balkanom" Draganu Bjelogrliću, a on je poručio da ta serija predstavlja lični omaž Beogradu kao metropoli Balkana, gradu neuništivog duha i večitoj raskrsnici najrazličitijih političkih i kulturnih uticaja.

Aktuelno sreda 18.04. 17:45 Komentara: 1

Beogradska filharmonija svečano otvara NOMUS

Beogradska filharmonija svečano otvara 43. NOMUS u četvrtak 19. aprila nastupom u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Zajedno sa pijanističkom zvezdom Aleksandrom Gavriljukom i dirigentom Danijelom Rajskinom, orkestar izvodi hitove klasične muzike - Klavirski koncert br. 3 Rahmanjinova, “Vatromet” i “Žar pticu” Stravinskog.

Aktuelno sreda 18.04. 12:02 Komentara: 0

Galijin novi spot je "U raju iznad oblaka"

Legendarna rok grupa Galija objavila je novi singl "U raju iznad oblaka", koji prati nesvakidašnji, vizuelno impresivni spot snimljen u jedinstvenoj prirodi dalekog Islanda! Singl i spot "U raju iznad oblaka" najavljuju istoimeni album koji će ovog proleća na CD-u izaći za PGP RTS i promotersku kuću Long Play.

Aktuelno utorak 17.04. 16:00 Komentara: 1
strana 1 od 116 idi na stranu