Slavni filozof konačno dobio statuu u svom rodnom gradu

Velika statua osnivača komunizma Karla Marksa postavljena je u njegovom rodnom mestu Triru, na jugu Nemačke, nakon što je bronzana skulptura prihvaćena kao poklon Kine.

Izvor: Hina, Srna
Podeli
GettyImages
GettyImages

Statua teška tri tone postavljena je uoči 200 godina od rođenja ovog uticajnog mislioca i filozofa, jubileja koji se obeležava 5. maja kada će statua biti svečano otkrivena.

"Karl Marks je najčuveniji sin Trira", rekao je gradski zvaničnik Andreas Ludvig.

Statua, koja premašuje pet metara zajedno sa postamentom, prikazuje zamišljenog Marksa kako drži knjigu u jednoj ruci. Gradsko veće je, još u martu 2017. godine, glasalo da prihvati poklon kineske Vlade.

Fotelja u kojoj je nemački filozof Karl Marks sedeo dok je proučavao, pisao i verovatno proveo poslednje sate, biće sledećeg meseca izložena u njegovom rodnom mestu.

Istrošena fotelja od hrastovine, koja je ranije bila u njegovom londonskom stanu, trebalo bi da stigne u četvrtak za izložbu koja se otvara povodom 200. godina od njegovog rođenja.

Nemačka Fondacija "Fridrih Ebert" kupila ju je od Marksove porodice u Parizu 2014. godine, i od tada je bila čuvana u Bonu.

"Tu fotelju vidimo, iznad svega, kao simbol njegovih ideja koje nastavljaju da žive nakon njegove smrti", izjavila je An Katrin Tom, kustoskinja Muzeja Karla Marksa, u kome će fotelja biti izložena.

Marks, jedan od duhovnih začetnika komunizma, rođen je 5. maja 1818. godine u nemačkom gradu Triru, u kome je proveo prvih 17 godina života.

Aktuelno

strana 1 od 38 idi na stranu