Afirmacija kulturnog nasleđa cilj Ministarstva kulture

Pomoćnica ministra za zaštitu kulturnog nasleđa Danijela Vanušić istakla je danas, otvarajući izložbu "Smederevska tvrđava - od prestonice do spomenika kulture", da je afirmacija kulturnog nasleđa jedan od strateških ciljeva Ministarstva kulture i informisanja.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 12.04.2018.

18:08

Default images

"Ministarstvo se posebno zalaže da kulturni život u Srbiji bude bogatiji, raznovrsniji i, pre svega, decentralizovan”, podvukla je ona u Muzeju u Smederevu i dodala da je ovaj grad jedan svetli primer kako se neguju kulturne vrednosti i potrebe lokalne zajednice koje se potom prenose i na celo društvo.

Vanušićeva je primetila da je očuvanje kulturne baštine, iako zvuči kao jedan od najprivlačnijih poslova, istovremeno i najteži jer zahteva veliko znanje, posvećenost, agilnost, višegodišnju predanost i neretko različite vrste odricanja radi postizanja uspešnih rezultata.

“Zbog toga kulturna politika za koju se Ministarstvo zalaže jesu jasni izbori i davanje podrške dugotrajnim projektima”, napomenula je pomoćnica ministra.

Vanušićeva je podsetila da smo u današnje vreme svedoci da svet sve više preplavljuju nevažni, banalni i beznačajni sadržaji, što pred muzeje postavlja ozbiljan i odgovoran zadatak, a to je da oni moraju biti jedno od mesta gde će se videti i čuti istinski važne stvari koje treba da podstaknu i ohrabre potragu za kvalitetom života, upotpune naša znanja i ispune naše intelektualne, duhovne i estetske potrebe.

Primetila je da ova postavka, kao što i njen naziv govori, daje najcelovitiji prikaz Smederevske tvrđave do sada i kreira nov okvir za njeno poznavanje i razumevanje.

U proteklih skoro šest vekova od kada je tvđava sazidana pa do danas istorija je donela različite epohe, smenjivala su se društvena uređenja, kulturni obrasci i duh vremena.

“Sačuvano sećanje na istoriju Smederevske tvrđave i izgrađena vrednost kulturnog nasleđa koje se brižljivo čuva i prenosi sa generacije na generaciju, obogaćuje ne samo našu već i evropsku civilizaciju i kulturu”, istakla je Vanušićeva.

U predhodnih pet godina, od 2013. do 2017. godine, Ministarstvo kulture i informisanja je za radove na obnovi tvrdjave i konzervatorsko restauratorske radove na Smederevskoj tvrđavi izdvojilo više od 56 miliona dinara, dok je na konkursima za projekat "Realizacija nove stalne postavke Muzeja u Smederevu - Smederevska tvrđava od srednjovekovne prestonice do spomenika kulture” izdvojilo 8,5 miliona dinara.

Izložba "Smederevska tvrđava - od prestonice do spomenika kulture“ nastoji da preraste u poligon za aktivno učešće i interaktivno učenje, koji podstiče kritički i autonomni pogled na društvo, okolinu i istoriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: