Radikalan performans u Beogradu: Izvršio veliku nuždu u znak protesta VIDEO

Članovi ULUS Arion Aslani i Nina Radoičić izveli su danas, u znak protesta zbog predloga počasnog članstva za Dragicu Nikolić u tom udruženju, radikalan "performans" u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" i oko zgrade, koji je sadržao vršenje velike nužde na očigled i na zgražavanje prolaznika na beogradskom Kalemegdanu.

Izvor: Tanjug
Podeli
foto: screenshot/tanjug video
foto: screenshot/tanjug video

Prvo je Nina Radoičić skinula i odnela svoju sliku koja je bila deo postavke Prolećne izložbe Udruženja likovnih umetnika Srbije u paviljonu "Zuzorić".

Predsednik Statutarne komisije ULUS-a Slobodan Stojanović je ukazao Radoičićevoj da tim postupkom krši statut udruženja.

Potom je Arion Arslani u zaklonu transparenta na kojem je pisalo "Shit Maping" vršio veliku nuždu ispred paviljona uz povike na francuskom "Saje!", što znači "obavljeno".

Njih dvoje su objasnili da su "performans" izveli zbog haotičnog stanja u ULUS-u.

"Današnji događaj je deo šire akcije "Skidanje, sranje i debata". Smatram da ULUS ne uživa više ugled reprezentativnog umetničkog udruženja", kazala je Radoičićeva.

Arslani je napomenuo da je reč o ličnim akcijama dvoje umetnika.

"Moja akcija se zove 'Shit Maping'. Isprovocirao me je predlog da Dragica Nikolić postane počasni član ULUS-a. Sama pomisao na to mi diže kosu na glavi. Razvijanje savremenog stavaralaštva je jedan od zadataka ULUS-a, predviđen njegovim statutom, a od toga nema ništa", rekao je Arslani.

Dodaje da je svojim performansom "osvežio sadržaje ULUS-a, u kojem 20 godina nije postavljeno ili izvedeno savremeno umetničko delo".

Pozvao je članove ULUS-a da dođu na Skupštinu udruženja, da ne bi, kaže, drugi odlučivali umesto njih.

"U ovom momentu ULUS je poput tvrđave koja ima neke paravane oko sebe. Kada se ti paravani sklone, ostaje go**o", kazao je Arslani.

Miroslav Lazović, predsednik Upravnog odbora ULUS-a, ranije je kazao Tanjugu da na skupštini, zakazanoj za 14. april, nijedna odredba statuta udruženja neće biti promenjena kako bi Dragica Nikolić postala počasni član.

Aktuelno

Bjelogrlić: Nagrada Beograda kruna svih priznanja seriji

Ovogodišnja nagrada za film i radio-televizijsko stvaralaštvo uručena je autoru serije "Senke nad Balkanom" Draganu Bjelogrliću, a on je poručio da ta serija predstavlja lični omaž Beogradu kao metropoli Balkana, gradu neuništivog duha i večitoj raskrsnici najrazličitijih političkih i kulturnih uticaja.

Aktuelno sreda 18.04. 17:45 Komentara: 1

Beogradska filharmonija svečano otvara NOMUS

Beogradska filharmonija svečano otvara 43. NOMUS u četvrtak 19. aprila nastupom u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Zajedno sa pijanističkom zvezdom Aleksandrom Gavriljukom i dirigentom Danijelom Rajskinom, orkestar izvodi hitove klasične muzike - Klavirski koncert br. 3 Rahmanjinova, “Vatromet” i “Žar pticu” Stravinskog.

Aktuelno sreda 18.04. 12:02 Komentara: 0

Galijin novi spot je "U raju iznad oblaka"

Legendarna rok grupa Galija objavila je novi singl "U raju iznad oblaka", koji prati nesvakidašnji, vizuelno impresivni spot snimljen u jedinstvenoj prirodi dalekog Islanda! Singl i spot "U raju iznad oblaka" najavljuju istoimeni album koji će ovog proleća na CD-u izaći za PGP RTS i promotersku kuću Long Play.

Aktuelno utorak 17.04. 16:00 Komentara: 1
strana 1 od 116 idi na stranu