Čuveni stručnjak za restauraciju fresaka spasava Bogorodicu Ljevišku

Čuveni firentinski stručnjak za konzervaciju i restauraciju fresaka i drugih umetničkih dela Katja Klementi preuzela je na sebe veliki i častan zadatak, da sa timom Italijansko-sprskog instituta za umetnost počne što hitniju restauraciju srpskih manastira na Kosovu i Metohiji.

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 07.04.2018.

10:20

Čuveni stručnjak za restauraciju fresaka spasava Bogorodicu Ljevišku
Printscreen YouTube

"Tokom 2017. godine izučili smo mnogo toga o istoriji manastira, potom smo izašli na teren, na poziv Vlade Srbije, odnosno Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Imenovali smo izvršnog direktora, poznatog arhitektu i velikog profesionalca, to je Majkl Lek, i on će se baviti radovima projektovanja. Inače, trenutno radi u Vatikanu na 'Rafaelovima Sobama''', priča Klementi za Večernje novosti.

Boraveći na Kosovu napravili su, kako kaže, precizno beleženje i dokumentaciju konzerviranja.

"Izdvojili smo prioritete i to je svakako Bogorodica Ljeviška, jer je pod velikim rizikom naknadnih gubljena slikarskih površina, a i njena stabilnost je dovedena u pitanje. Tamo je potrebna istinska urgentnost na svakom planu. Čitav jedan niz operativnih postupaka sledi pre nego što se stigne do spasavanja i vraćanja u prvobitnu formu originalnih boja", kaže Klementi.

Pričajući o atmosferi kojoj su posvedočili tokom boravka na Kosovu, Klementi kaže da je naizgled mirna, ali sa mnogim kontrolama i zabranama.

"Ne negiram da nema izvesnog straha i napetosti, videvši tenkove na vratima manastira. Za nas je to neuobičajeno. Iako su tamo snage NATO sa italijanskim kontigentom stalno na prvoj liniji odbrane tog blaga, situacija unosi malo straha", kaže Klementi.

Ona je podsetila da je boravila na Kosovu 1990. godine i da je tada bila ushićena kako arhitektonskom, tako i umetničkom lepotom manastira.

"Tada sam studirala restauraciju i videvši freske i ikone, osećala sam se kao da vidim Đotova dela", rekla je Klementi.

Kada su pre nekoliko meseci ponovo došli na Kosovo, iznova su, kaže, doživeli istu onu lepotu i prepoznatli mesta koja su posećivali ranije.

"Ponovo se moje srce ispunilo nadom da onaj narod tamo koji se uzdignute glave podiže svakodnevno zaslužuje da bude poznat po tom enormnom istorijskom, umetničkom i kulturnom blagu, kojem nema ravnog u čitavoj Evropi. I za mene će taj posao biti čas i zadovoljstvo", kaže Klementi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: