U susret "Nušićevim danima“ u Smederevu

Od 16. do 28. aprila, pozorišni festival „Nušićevi dani“, koji se organizuje po trideset i peti put u gradu Đurđa i Jerine, dokazaće da je Smederevo grad bogatog kulturnog nasleđa i umetničke tradicije, grad u kojem se neguje kvalitet kroz slavljenje lepote pozorišta. Festival duge tradicije, pažljivo osmišljen i dobro organizovan, sa namerom da se još jednom oda počast Nušiću, najvećem srpskom komediografu i najboljem poznavaocu mentaliteta srpskog naroda, prema rečima organizatora, biće podeljen u tri celine.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 05.04.2018.

15:02

U susret
foto: promo

Ovoga proleća neka vas put povede do Smedereva, poslednje srpske prestonice, grada Proklete Jerine koji povezuje mitove i istinu u jedno biće. Tu, na nekadašnjoj međi Istoka i Zapada, na mestu gde mnogobrojni kulturno-istorijski spomenici svedoče o burnoj istoriji koja je u Smederevu pisala svoje stranice, nadomak najlepših vinograda, gde su vreme provodili srpski kneževi i kraljevi, stecište je i srpske kulture i pozorišne umetnosti.

Prvi deo nazvan je „U susret Nušićevim danima“ i obuhvatiće, pored prikazivanja igranog filma „Narodni poslanik“, nastupe amaterskih pozorišta. Pozorište „Masuka“ iz Velike Plane predstaviće se publici adaptacijom Nušićeve „Gospođe ministarke“, Amatersko pozorište „Obilić“ iz Krnjeva „Srpskom dramom“ rađenom po tekstu Siniše Kovačevića.

Početak drugog, pretfestivalskog dela posvećen je najmlađima – predstavu „Nesrećna Kafina“, rađenu po tekstu Jovana Jovanovića Zmaja, izvešće Šabačko pozorište. Ljubiteljima dela komediografske strukture posvećene su i pretfestivalske predstave – Sterijina „Ženidba i udadba“ u izvođenju Kruševačkog pozorišta, „Edmund Kin“ u izvođenju Narodnog pozorišta „Sterija“ iz Vršca, „Moj deda je aut“ Beogradskog dramskog pozorišta, a publika će uživati i u predstavi „Istočni anđeo“, u izvođenju Scena teatra.

Svečano otvaranje manifestacije i početak trećeg, takmičarskog dela festivala označiće nastup Alkibijadovih primadona Radmile Živković i Olge Odanović, nekadašnjih dobitnica Nušićeve nagrade za životno delo glumcu-komičaru. Nakon svečanog otvaranja biće izveden pozorišni komad „Korešpodencija“ Zvezdara teatra, delo poznatog srpskog pisca Borislava Pekića, u režiji Gorčina Stojanovića i dramatizaciji Borislava Mihajlovića Mihiza.

Pet takmičarskih predstava renomiranih pozorišta, kao i bogati raznovrsni prateći programi u kafani „Dardaneli“ u kojoj se oživljava duh boemskog života Nušićevog vremena, upotpuniće svekoliki doživljaj i utiske sa ovogodišnjeg festivala. Nušićeve dramske kreacije, likovi koji su svevremenski, ponovo će pokazati svu veličinu onoga koji je svojim delima doveo komediju do pijedestala.

Smederevo će aprilskih dana disati u ritmu pozorišta, a pune sale, ovacije nakon glumačkih bravura i publika koju čine i stari i oni najmlađi ponovo će dokazati da su „Nušićevi dani“ festival koji je prepoznatljiv simbol grada na Dunavu, dajući veru i nadu da je kultura vrednost koja će nadživeti sva vremena, društvena okruženja i ljude – kultura je nadgradnja razvoja i srž jednog naroda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: