"Pinokio" - 45 godina kreiranja maštovitijeg i srećnijeg sveta

U godini 1973, kada je na 45. dodeli Oskara najbolji film bio “Kum”, kada je obavljen prvi razgovor mobilnim telefonom koji je bio teži od kilograma, kada se gradila pruga Beograd-Bar i kada su se na jedinoj televiziji, Televiziji Beograd, prikazivale popularne serije "Kamiondžije“, "Pozorište u kući“ i "Neven“, mala grupa entuzijasta, predvoђena Živomirom Jokovićem, krenula je u avanturu da od mita o Pinokiju stvori živu radionicu sastavljenu od pesnika, slikara, muzičara, reditelja, glumaca.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 31.03.2018.

09:55

Foto: Tanjug/Dimitrije Gol

Ta grupa entuzijasta je rešila da stvara maštovitiji i srećniji svet, što je ostala misija Pozorišta lukata “Pinokio”, koje će sutra proslaviti 45 godina rada.

“Niko nije mogao da pretpostavi da ćemo sada imati veliku salu, da će sve biti ovako udubno, jer se na početku sve svodilo na autobus, putovanja i putovanja, gostovanja u raznim salama, ali bila je potrebna samo velika ljubav i uverenje da se sve radi kako bi se deci prikazalo nešto dobro”, ističe vršilac dužnosti direktora “Pinokija” reditelj Vladimir Lazić.

Prvo lutkarsko pozorište u Beogradu brzo je postalo ljubimac publike, a Lazić naglašava da je ono prvi stepenik u obrazovanju dece i upoznavanju sa svim onim što ih čeka u životu.

“Trebalo bi da deca ovde dobiju prvu spoznaju o nekim osnovnim stvarima, kao što je razlikovanje dobra i zla. Vidimo da oni tokom predstave navijaju zajedno za dobro, vezuju se za junaka, identifikuju se sa njim, njegovim velikim naporima, malim padovima, dilemama, sumjama. Tako dete dobija osnovne pojmove”, rekao je Lazić u intervjuu Tanjugu.

A pažnju deteta nije lako ni privući ni zadržati, posebno danas kada je, zahvaljujući televiziji, internetu, mobilnim telefonima, okruženo raznim sadržajima.

“Nekad ste imali jednu televiziju, dečje emisije, programe, danas na hiljade sadržaja i držati dete u sali pedesetak minuta je napor, pogotovo što su deca navikla da kod kuće trče tamo-ovamo, pa malo jedan sadržaj pa malo računar. Deca traže i treba im držati pažnju, da se osete važnim i da sebe ugrade u priču o junaku koji će prebroditi strašne stvari. To je razlika između ovakvog pozorišta i svega što nude televizije i internet gde vlada jedna anarhija u izboru tema i sadržaja”, primećuje Lazić.

“Pinokio” ima 27 zaposlenih, od toga polovinu čine glumci, godišnje imaju u proseku četiri premijere, 210 predstava, 30 gostovanja po regionu i Evropi, a Lazić sa ponosom ističe da u njihovom radu “nema praznog hoda” i da se dešava da gostuju u Parizu, pa igraju na svojoj sceni, pa već dan kasnije su u Sarajevu.

Nastoje da na svom repertoaru imaju i domaće i strane bajke i savremene tekstove, da deci ponude poznate priče poput “Crvenkape”, “Pinokia”, “Mačka u čizmama”, ali i složenije “Čardak ni na nebu ni na zemlji”, “Baš-čelik”, da najmlađima na jednostavan i atraktivan način stave do znanja kako se život upoznaje korak po korak.

Najpopularnija predstava pozorišta “Pinokio” je definitivno “Tri praseta”, mada Lazić nema objašnjenje za to. Najmlađi posetilac ovog lutkarskog pozorišta imao je nepunih godinu dana što ih je, kako kaže Lazić, inspirisalo da po uglednu na neke evropske kuće, počnu da rade na projektu teatra za bebe.

“To bi bio neverbalni teatar, audio-vizuelna atrakcija od 15-tak minuta koju beba od pet-šest meseci može da prati i to se pokazalo veoma poučnim”, istakao je Lazić.

A za svoj 45. rođendan “Pinokio“ želi da i dalje deci bude omiljeno pozorište u koje će dolaziti sa mamama i tatama, koji su, takođe, nekada, bili Pinokijeva publika.

“Želimo da naši posetioci i dalje veruju da je ovo mesto velike mašte, da budemo i dalje vesnici dobrih ideja i da kada dete uđe ovde bude uvedeno u svet mašte, da sa osmehom uđe i sa osmehom izađe iz ove kuće”, poručio je Lazić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: