Čomski potpisao Deklaraciju o zajedničkom jeziku naroda bivše Jugoslavije

Poznati lingvista, filozof i jedan od najcenjenijih svetskih intelektualaca Noam Čomski pridružio se listi potpisnika Deklaracije o zajedničkom jeziku, koja ovih dana navršava svoju prvu godišnjicu.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 29.03.2018.

21:00

Čomski potpisao Deklaraciju o zajedničkom jeziku naroda bivše Jugoslavije
GettyImages

Čomski je Deklaraciju potpisao na poziv hrvatske lingvistkinje Snježane Kordić i tako se našao među više od 8.000 potpisnika dokumenta koji je priredilo više od 30 lingvista i drugih stručnjaka iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Cilj Deklaracije o zajedničkom jeziku je da podstakne promenu jezičke politike i podigne svest o postojećim nacionalističkim jezičkim praksama u tim državama, prenosi portal Novosti.

Zaključak Deklaracije je da se u navedenim državama koristi zajednički jezik policentričnog tipa, koji trenutno ima četiri naziva i četiri standardizacije.

Deklaracija je nastala nakon serije regionalnih konferencija u okviru projekta "Jezici i nacionalizam", koje su od aprila do novembra 2016. godine održane u Podgorici, Splitu, Beogradu i Sarajevu.

Dokument je, nakon javnog objavljivanja, naišao na nacionalističke reakcije dela javnosti, a u Hrvatskoj ga je kritikovao i predsednik vlade Andrej Plenković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: