"Drago mi je da sam prva žena koja je dobila ovo priznanje"

Uručenjem nagrade za životno delo profesorki Fakulteta dramskih umetnosti i montažerki Jelici Đokić i projekcijom filma "Zemlja utopija" rediteljke Jelene Stolice, večeras je u Domu omladine Beograda otvoren 65. Martovski festival.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Youtube Screenshot/ Danas Conference Center
Foto: Youtube Screenshot/ Danas Conference Center

Profesorka Đokić, kojoj je nagradu uručio zamenik gradonačelnika Beograda i predsednik odbora festivala Andreja Mladenović, rekla je da je najpre bila iznenađena, zatim počastvovana i na kraju obradovana priznanjem koje je večeras dobila.

"U meni je obradovana devojčica koja se od sedme godine bori za ravnopravnost. Drago mi je da sam prva žena koja je dobila ovo priznanje. Obradovana sam i kao montažerka, jer se mi montažeri retko nalazimo i na fotografijama ekipe filma. Naš posao je da pogrbljeni u montaži ispravimo i sredimo sve posle završetka snimanja filma", kazala je Đokićeva.

Ona je istakla da je radosna, jer se festival konačno zove Martovski.

"Ime festivala se menjalo iz godine u godinu, ali on je za mene uvek ostao Martovski. Na festivalu sam prisutna od 1969. godine, najpre kao gledalac, posle kao student FDU, pa zatim kao montažerka koja je imala po desetak filmova u programu ove filmske smotre i na kraju kao profesorka čiji studenti imaju filmove ovde", navela je Đokićeva.

Prema njenim rečima, najveći uspeh u pedagoškoj karijeri bio je da prenese studetima rečenicu koji je izgovorio njen profesor Marko Glušac.

"Na prvom predavanju na FDI Marko Glušac nam je kazao: 'Film je čudo'. Ta rečenica me je vodila kroz karijeru i dan danas pokušavam da je prenesem mojim studentima", napomenula je Đokićeva.

Umetnički direktor festivala Marko Popović kazao je da oseća veliku odgovornost u odnosu na tradiciju i trajanje festivala.

"Osećam i odgovornost prema ljudima koji su u godinama iza nas napravili najznačajniji domaći filmski festival. Posle velike i teške selekcije možemo da ponudimo 80 zanimljivih filmskih priča domaćih autora nastalih izmedju dva festivala. Posebno se zahvaljujem selektorima i svima koji su doprineli kvalitetu festivala", kazao je Popović.

Andreja Mladenović je istakao da su Ministarstvo kulture i informisanja i Filmski centar Srbije prepoznali značaj Martovskog festivala i pomogli da postane nacionalna smotra dokumentarnog i kratkometražnog filma.

"U protekle četiri godine trudili smo se da ovom festivalu vratimo stari sjaj. Verujem da smo uspeli u tome. Ponosmi smo na festival koji daje pun doprinos da domaća kinematografija, mladi dookumetaristi koji tek dolaze, imaju svoj prostor gde će prikazati svoj rad", rekao je Mladenović.

U takmičarskom programu festivala biće prikazano više od 80 dokumentarnih, kratkometražnih, animiranih i eksperimentalnih, odabranih među 4.000 prijavljenih. Takmičarski program predstavlja presek domaće produkcije, ali za nagrade konkuriše i 10 inostranih kratkih igranih ostvarenja.

Nagradni fond festivala iznosi 14.000 evra, pri čemu će biti dodeljeno šest gran prija u vrednosti od po 2.000 evra i četiri strukovne nagrade od po 500 evra, u dinarskoj protivvrednosti.

Posebno zanimljivi biće i prateći programi, pre svega večernje projekcije inspirativnih i značajnih dokumentarnih filmova, ali i brojne radionice, kao i retrospektiva filmova austrijske rediteljke Rut Bekerman, te projekcije VR dokumentarnih filmova koji omogućavaju gledaocima da se nadju u centru dešavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 38 idi na stranu