"Istoriju prepravljamo u skladu sa potrebama"

Austrijska rediteljka Rut Bekerman predstaviće u maju na festivalu "Beldoks" film "Valdhajmov valcer", najbolji dugometražni dokumentarni film na Berlinalu, u kome se bavi aferom Kurta Valdhajma, četvrtog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i devetog austrijskog predsednika koji je tokom Drugog svetskog rata kao oficir Hitlerovog Vermahta počinio ratne zločine nad srpskim civilima.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.03.2018.

09:41

Foto: Youtube Screenshot/filmexplorer switzerland

Koristeći isključivo snimke iz sedamdesetih i osamdesetih godina, među kojima su i njeni kada je protestovala protiv Valdhajma, Bekermanova do detalja predstavlja hronologiju otkrovenja njegovog pripadništva nacistima i kako je došlo do toga da, bez obzira na sve dokaze, većina glasa za njega na predsedničkim izborima 1986. "Valdhajm ne, Valdhajm ne", vikala je masa okupljena u centru Beča 1986. godine, a Rut Bekerman je bila jedna od aktivista koji su pokušali da spreče izbor Kurta Valdhajma za predsednika Austrije, snimajući taj skup svojom kamerom.

Tri decenije kasnije, austrijska rediteljka vratila se svojoj arhivi kako bi analizirala jedan od prelomnih dogadjaja u istoriji zemlje koja je nastojala da sebe predstavi kao prvu žrtvu nacizma.

"Počela sam da radim na ovom projektu 2013. godine kada nisu postojali (Donalad) Tramp, (Viktor) Orban, (Sebastijan) Kurc, (Hajnc-Kristijan) Štrahe", rekla je Bekermanova u intervjuu Tanjugu. Naglašava da nije očekivala da film bude toliko aktuelan i dodaje da ne može da kaže da je srećna zbog toga.

"To je dobro za film, ali ne i za politiku", smatra.

Ono što povezuje događaj od pre tri decenije sa sadašnjim trenutkom, prema njenim rečima, jeste populizam.

"Uvek je ista taktika kada je podela društva u pitanju. Uvek smo tu mi i oni. U Valdhajmovoj predizbornoj kampanji korišćen je antisemitizam, danas su to ksenofobija i rasizam", primetila je Bekermanova i ocenila da populizam predstavlja danas najveću pretnju, zajedno sa konzumerizmom i nespremnošću na razmišljanje.

Bekermanova ističe da je iluzija da učimo od istorije i da zapravo istoriju prepravljamo u skladu sa trenutnim potrebama. Naglašava da je fokus njenog filma na čoveku koji je čitavog svog života lagao i napravio veliku karijeru.

Uprkos činjenici da su i SSSR i Amerika i Velika Britanija znale za Valdhajmovu prošlost, on je u dva mandata bio generalni sekretar UN, a Bekerman kaže da se svet zaista zainteresovao za nacizam i holokaust tek sredinom osamdesetih godina kada je komunizam došao do svog kraja, a nova generacija počela da postavlja pitanja u vezi prošlosti.

"Postoje glasine da je Valdhajm ucenjivan, ali nema dokaza za to", dodala je austrijska rediteljka.

Na pitanje kako gleda na aktuelne međunarodne odnose i političku klimu, Bekermanova samo kratko odgovara "brrrrrrrr".

Političku situaciju u svojoj zemlji ocenila je kao užasnu i dodala da su do nje već došle veoma negativne reakcije na film, jer u Austriji još uvek ima onih koji brane Valdhajma. “Valdhajmov valcer” govori zapravo o urgentnosti i oglašava uzbunu ne samo zbog političkih pokreta u Austriji, već i u Poljskoj i Mađarskoj.

"Kada sam pogledala materijal koji sam snimila pre 30 godina, bila sam u šoku. Da li sam zaista zaboravila kako političari lako mogu manipulisati emocijama ljudi? U 'Vajldhamovom valceru' pokušala sam da analiziram šta se to dešavalo 1986. godine, stvari koje nam se čine tako poznatim i bliskim danas, pod Trampom, Kurcom i Štraheom i drugim gospodarima alternativnih istina i populizma", objasnila je Bekermanova.

"Beldoks" se održava od 7. do 14. maja, a beogradska publika će prethodno imati priliku da pogleda retrospektivu filmova Rut Bekerman u okviru "Martovskog festivala" koji počinje 28. marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: