Ministri kulture o saradnji i zajedničkim akcijama

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević i ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović najavili su danas potpisivanje novog Sporazuma o saradnji koji će pospešiti i unaprediti već dobru saradnju dveju zemalja.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 20.03.2018.

13:17

Ministri kulture o saradnji i zajedničkim akcijama
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

Vukosavljević je nakon sastanka s crnogorskim kolegom rekao da su postigli veoma visok stepen saglasnosti o svim aktivnostima koje vezuju Srbiju i Crnu Goru u oblasti kulture, te dodao da se priprema novi desetogodišnji Sporazum o saradnji koji bi trebalo da bude potpisan u narednih nekoliko meseci.

Predloženo je takođe i potpisivanje niza memoranduma o saradnji na nivou institucija kulture koji treba da unaprede saradnju imajući u vidu, kako je istakao Vukosavljević, istorijske i druge bliskosti dve države i dva naroda, zajednički kulturni prostor i veliki broj tema koje mogu biti deo zajedničkih projekata i dalje kulturne razmene.

Ministri su ocenili da ima prostora da se saradnja unapredi posebno u oblasti filmske industrije, zaštite kulturnog nasleđa na nivou arhiva, biblioteka i konzervatorskih radova.

Vukosavljević je svog kolegu upoznao sa principijelnim stavom Srbije da je srpska kulturna baština na Kosovu i Metohiji nezaobilazni temelj srpskog kulturnog jezgra i srpske tradicije.

"Istakli smo i da je za nas neprihvatljiv status takozvanog pravnog identiteta Kosova u Unesku. Konstatovana je razlika u tom smislu, ali s druge strane je u velikom broju tema postignut najviši stepen saglasnosti", rekao je Vukosavljević.

Bogdanović je pomenuo dobru saradnju Crnogorskog narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta u Beogradu i rekao da su pozvali srpski nacionalni teatar da bude gost na Festivalu narodnih pozorišta zemalja regiona u junu.
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ
On je naveo i da će biti unapređene saradnja posebno između Centra za konzervaciju i arheologiju CG i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije i to kroz razmenu, odnosno digitalizaciju projektne dokumentacije za kulturna dobra koja se nalaze u Zavodu.

Pomenuo je dobru saradnju na očuvanju neolitskih lokaliteta i rekao da je tokom sastanka dogovoreno da se poseban akcenat u narednom periodu stavi na one lokalitete koji u prethodnom periodu nisu bili adekvatno zaštićeni.

Bogdanović je kazao da Crna Gora planira izgradnju novog Muzeja savremene umetnosti u čemu iskustva Srbije, kako je primetio, mogu biti dragocena.

Podsetio je na zajedničku nominaciju stećaka za listu Uneska i naveo da je predložio ministru Vukosavljeviću da Crna Gora zajedno sa Srbijom pristupi kandidaturi gusala kao zašstićenog nematerijalnog kulturnog dobra za upis na Uneskovu listu.

Bogdanović je najavio da će u okviru Foruma Kreativna Evropa koji se održava u maju u Srbiji dodatno razgovarati o zaštiti kulturnog nasleđa u regionu.

Crnogorski ministar je najavio da će u narednom periodu dodatno raditi na zajedničkom konkurisanju kod međuanrodnih fondova poput Eurimaža, čime bi se dodatno promovisale obe zemlje kao atraktivne filmske destinacije.

"Kroz Eurimaž kao potporni fond Evropske unije, čijem članstvu će Crna Gora pristupiti do kraja ove godine, možemo dodatno afirmisati one projekte koji mogu prevazići regionalni kontekst", poručio je Bogdanović uz ocenu da odnos Srbije i Crne Gore treba da bude primer svim zemljama u regionu kako se kroz zajedničku saradnju i delovanje može dodatno osnažiti faktor stabilnosti Jugoistočne Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: