Orfelinov "Gorestni plač" ponovo u Srbiji

Prvo sprsko štampano pesničko delo, "Gorestni plač" Zaharija Orfelina, ponovo će se naći u riznici Narodne biblioteke Srbije, pišu današnje "Večernje novosti".

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 20.03.2018.

11:59

Orfelinov
Foto: Youtube Screenshot/ B92

Jedini primerak ovog dragocenog dela iz 18. veka u Srbiji je izgoreo tokom šestoaprilskog bombardovanja Beograda, a sada će ga, ako se prođu sve komplikovane birokratske procedure, Narodna biblioteka otkupiti od jednog bečkog antikvara.

Novac za otkup, oko 60.000 evra, obezbedilo je Ministarstvo kulture Srbije, navodi beogradski dnevnik.

Orfelin je "Gorestni plač" pisao crkvenim, ruskoslovenskim jezikom, a ova poema je istorijsko-politička i govori o političkom položaju srpskog naroda posle Velike seobe.

Žarko Vojinović, načelnik odeljenja za bibliotečku građu Narodne biblioteke Srbije, kaže da je reč o političkom tekstu intoniranom protiv austrougarske vlasti.

"Za postojanje ovog primerka nije se znalo sve do prošle godine kada nam je antikvar iz Beča ponudio knjigu na prodaju", objašnjava Vojinović, dodajući da je reč o originalnom primerku koji je štampan 1761. godine u Veneciji, u štampariji Grka Dimitrija Teodosija.

Vojinović ističe da je Zaharije Orfelin, uz Dositeja Obradovića i Jovana Rajića, najznačajniji Srbin 18. veka.

"Pronađena knjiga je nevelika, ali je njena kulturološka važnost ogromna. Izuzetno je značajna, zasto što nema drugih sačuvanih primeraka", kaže Vojinović, uz zaključak da je ovo delo posebno važno za Srbe jer je u vreme kada je nastalo bilo malo srpskih knjiga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: