Manifestacija Noć muzeja 19. maja

Jedna od najposećenijih manifestacija u oblasti kulture, održava se petnaesti put, saopštio je organizator, a programska tema ovogodišnje Noći muzeja nosi naziv Pobede i pobednici.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.03.2018.

11:38

Manifestacija Noć muzeja 19. maja
Foto: Youtube Screenshot/Noæ Muzeja

"Ove godine ceo svet obeležava kraj Prvog svetskog rata. Kao i u svakom sukobu, neko je na kraju izvojevao epitet pobednika, a neko gubitnika. Spadamo u one koji su iz Velikog rata izašli kao pobednici, ali to neće biti (jedina) pobeda koju će slaviti 15. Noć muzeja", navodi se u saopštenju umetničko-produkcijske grupe Noć muzeja.

Ovogodišnja manifestacija ima za cilj da obeleži neke lične, intimnije i humane pobede kao nadmašivanje samog sebe - pobede u životu, umetnosti, prosvetiteljstvu, kulturi, nauci, u svemu što čini svet oko nas sadržajnijim, važnijim i vrednijim.

Ovogodišnja Noć muzeja biće inspirisana bogatim nasleđem, koje ne čini samo poštovanje tradicije, već i inovacije.

Programski savet Noći muzeja čine arhitekta i akademik Branislav Mitrović, reditelj Nebojša Bradić i vajar prof. Mrđan Bajić.

"Naredna Noć muzeja omogućiće da se kroz promišljanje sopstvenih, malih - velikih pobeda koje život čine, istaknu i druge progresivne ideje, oboji sivilo svakodnevnice, pruži šansa živopisnim ljudima i događajima koji su obeležili istoriju i još jednom pokaže da kultura može da pobedi“, izjavila je Ana Petrović, direktorka i osnivač ove manifestacije.

I ovog puta tradicionalno ćemo otkrivati nove prostore i pričati neispričane priče, a za jednu noć će se čitavi gradovi pretvoriti u muzej. Noć muzeja je ujedno deo Evropske Noći muzeja čijoj se inicijativi priključila 2006. godine, dodala je ona.

Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd. Prva Noć muzeja, održana u 5 beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za četrnaest godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije.

U Evropskoj Noći muzeja prošle godine, učestvovalo je više od 3.000 muzeja u 30 država.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: