Otvoreni "Antićevi dani" u Novom Sadu

U Novom Sadu je svečano otvorena manifestacija "Antićevi dani", pod sloganom "Psovke nežnosti" u sećanje na poznatog pesnika, reditelja i publicistu Miroslava Miku Antića.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Manifestacija se realizuje 11. put, a otvorio ju je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, koji je tom prilikom istakao da su "Antićevi dani" mnogo više od pukog sećanja i da se mnogobrojnim programima, u školama, bibliotekama i drugim ustanovama kulture, daje nova snaga Mikinim delima koja su neprolazna, kao i vrednostima koje je on svojim životom slavio.

"Pred nama je 11. izdanje manifestacije čija je misija, da na najlepši mogući način veliča lik i delo pesnika čije je nasledje doprinelo pozicioniranju Novog Sada kao regionalnog i kulturnog centra i buduće Evropske prestonice kulture", izjavio je Rožić, a navodi se u saopštenju Grada Novog Sada.

U okviru programa svečanog otvaranja nastupili su recitator i književnik Ratomir Rale Damjanović koji je kazivao stihove Antićevih pesama, kao i hor Osnovne škole "Miroslav Antić", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je u ime ustanove koja realizuje ovu manifestaciju, obratio i direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović, koji je pozvao publiku da u okviru manifestacije pogleda dokumentarni film o Miki Antiću i dodao da će Kulturni centar Novog Sada tu manifestaciju uskoro predstaviti u Podgorici i Kotoru, ali i širom Balkana, jer Mika Antić pripada ne samo novosadskoj, već i evropskoj i svetskoj kulturnoj baštini.

Manifestacija "Antićevi dani" održava se u periodu od 12. do 16. marta, na više lokacija u Novom Sadu. Na dan rodjenja slavnog pesnika, 14. marta, delegacija Grada zajedno sa učenicima iz osnovnih i iz srednjih škola u Novom Sadu, položiće vence na spomenik u Dunavskom parku, a istog dana u Dvorcu "Edjšeg" biće otvorena izložba dečjih radova sa konkursa "Stvarajmo jedan novi svet" posvećena pesniku.

Poslednji dan manifestacije, 16. mart biće obeležen uručenjem nagrade "Miroslav Antić" Nenadu Šaponji za zbirku pesama "Izgledam, dakle nisam", koju je objavila izdavačka kuća "Prometej".

Aktuelno

"Muzika i fudbal govore istim jezikom"

Nema veze koje ste nacionalnosti ako umete da uživate u spektaklu. Koncerti se dele na one koji se pamte i one koji se brzo zaborave. Meni će ova poseta Rusiji i gostovanje u Samari ostati dugo u sećanju, rekao je Goran Bregović.

Aktuelno ponedeljak 18.06. 21:30 Komentara: 15

Milisav Savić otvara 47. Brankovo kolo

Najveću pesničku manifestaciju u Srbiji i okruženju -"Brankovo kolo", svojom besedom o Branku Radičeviću, otvoriće ugledni srpski pisac Milisav Savić, kojem će tom prilikom, za ukupno književno delo, biti uručena "Statueta Branka Radičevića" (rad vajara Jovana Soldatovića).

Aktuelno ponedeljak 18.06. 10:42 Komentara: 0
strana 1 od 133 idi na stranu