Otvoreni "Antićevi dani" u Novom Sadu

U Novom Sadu je svečano otvorena manifestacija "Antićevi dani", pod sloganom "Psovke nežnosti" u sećanje na poznatog pesnika, reditelja i publicistu Miroslava Miku Antića.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Manifestacija se realizuje 11. put, a otvorio ju je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, koji je tom prilikom istakao da su "Antićevi dani" mnogo više od pukog sećanja i da se mnogobrojnim programima, u školama, bibliotekama i drugim ustanovama kulture, daje nova snaga Mikinim delima koja su neprolazna, kao i vrednostima koje je on svojim životom slavio.

"Pred nama je 11. izdanje manifestacije čija je misija, da na najlepši mogući način veliča lik i delo pesnika čije je nasledje doprinelo pozicioniranju Novog Sada kao regionalnog i kulturnog centra i buduće Evropske prestonice kulture", izjavio je Rožić, a navodi se u saopštenju Grada Novog Sada.

U okviru programa svečanog otvaranja nastupili su recitator i književnik Ratomir Rale Damjanović koji je kazivao stihove Antićevih pesama, kao i hor Osnovne škole "Miroslav Antić", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je u ime ustanove koja realizuje ovu manifestaciju, obratio i direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović, koji je pozvao publiku da u okviru manifestacije pogleda dokumentarni film o Miki Antiću i dodao da će Kulturni centar Novog Sada tu manifestaciju uskoro predstaviti u Podgorici i Kotoru, ali i širom Balkana, jer Mika Antić pripada ne samo novosadskoj, već i evropskoj i svetskoj kulturnoj baštini.

Manifestacija "Antićevi dani" održava se u periodu od 12. do 16. marta, na više lokacija u Novom Sadu. Na dan rodjenja slavnog pesnika, 14. marta, delegacija Grada zajedno sa učenicima iz osnovnih i iz srednjih škola u Novom Sadu, položiće vence na spomenik u Dunavskom parku, a istog dana u Dvorcu "Edjšeg" biće otvorena izložba dečjih radova sa konkursa "Stvarajmo jedan novi svet" posvećena pesniku.

Poslednji dan manifestacije, 16. mart biće obeležen uručenjem nagrade "Miroslav Antić" Nenadu Šaponji za zbirku pesama "Izgledam, dakle nisam", koju je objavila izdavačka kuća "Prometej".

Aktuelno

Grozdani Olujić nagrada "Bora Stanković"

Nagrada "Borislav Stanković" za 2017. godinu dodeljena je Grozdani Olujić za celokupno delo, sa posebnim osvrtom na prošlogodišnji roman "Preživeti do sutra", koji je objavila Srpska književna zadruga iz Beograda, saopštio je danas žiri.

Aktuelno petak 16.03. 17:19 Komentara: 0

"Politika stavlja ruku na kulturu pred izbore"

Glumac Predrag Miki Manojlović ocenjuje da "politika stavlja ruku na kulturu pred izbore", da su u Srbiji "zakoni u koliziji sa drugim zakonima i smislom i mogućnosti rađanja pozorišta, to se ne popravlja", a da "od Branislava Lečića do poslednjeg ministra ne vidi korak napred u kulturi".

Aktuelno sreda 14.03. 08:35 Komentara: 5
strana 1 od 107 idi na stranu