Otvoreni "Antićevi dani" u Novom Sadu

U Novom Sadu je svečano otvorena manifestacija "Antićevi dani", pod sloganom "Psovke nežnosti" u sećanje na poznatog pesnika, reditelja i publicistu Miroslava Miku Antića.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Manifestacija se realizuje 11. put, a otvorio ju je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, koji je tom prilikom istakao da su "Antićevi dani" mnogo više od pukog sećanja i da se mnogobrojnim programima, u školama, bibliotekama i drugim ustanovama kulture, daje nova snaga Mikinim delima koja su neprolazna, kao i vrednostima koje je on svojim životom slavio.

"Pred nama je 11. izdanje manifestacije čija je misija, da na najlepši mogući način veliča lik i delo pesnika čije je nasledje doprinelo pozicioniranju Novog Sada kao regionalnog i kulturnog centra i buduće Evropske prestonice kulture", izjavio je Rožić, a navodi se u saopštenju Grada Novog Sada.

U okviru programa svečanog otvaranja nastupili su recitator i književnik Ratomir Rale Damjanović koji je kazivao stihove Antićevih pesama, kao i hor Osnovne škole "Miroslav Antić", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je u ime ustanove koja realizuje ovu manifestaciju, obratio i direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović, koji je pozvao publiku da u okviru manifestacije pogleda dokumentarni film o Miki Antiću i dodao da će Kulturni centar Novog Sada tu manifestaciju uskoro predstaviti u Podgorici i Kotoru, ali i širom Balkana, jer Mika Antić pripada ne samo novosadskoj, već i evropskoj i svetskoj kulturnoj baštini.

Manifestacija "Antićevi dani" održava se u periodu od 12. do 16. marta, na više lokacija u Novom Sadu. Na dan rodjenja slavnog pesnika, 14. marta, delegacija Grada zajedno sa učenicima iz osnovnih i iz srednjih škola u Novom Sadu, položiće vence na spomenik u Dunavskom parku, a istog dana u Dvorcu "Edjšeg" biće otvorena izložba dečjih radova sa konkursa "Stvarajmo jedan novi svet" posvećena pesniku.

Poslednji dan manifestacije, 16. mart biće obeležen uručenjem nagrade "Miroslav Antić" Nenadu Šaponji za zbirku pesama "Izgledam, dakle nisam", koju je objavila izdavačka kuća "Prometej".

Aktuelno

"Pinokio" - 45 godina kreiranja maštovitijeg i srećnijeg sveta

U godini 1973, kada je na 45. dodeli Oskara najbolji film bio “Kum”, kada je obavljen prvi razgovor mobilnim telefonom koji je bio teži od kilograma, kada se gradila pruga Beograd-Bar i kada su se na jedinoj televiziji, Televiziji Beograd, prikazivale popularne serije "Kamiondžije“, "Pozorište u kući“ i "Neven“, mala grupa entuzijasta, predvoђena Živomirom Jokovićem, krenula je u avanturu da od mita o Pinokiju stvori živu radionicu sastavljenu od pesnika, slikara, muzičara, reditelja, glumaca.

Aktuelno subota 31.03. 11:20 Komentara: 0

Španski "Sky Circus" za kraj Beogradskog festivala igre

Performans pod vedrim nebom španske trupe "Sky Circus", koji će biti održan u četvrtak 5. aprila na platou iza Geozavoda, u okviru Belgrade Waterfront-a, na spektakularan način će obeležiti kraj 15. Beogradskog festivala igre, manifestacije koja se ove godine održava pod sloganom "Prestonica".

Aktuelno petak 30.03. 17:26 Komentara: 0

"Srbija kriva za Prvi svetski rat? Kakva glupost"

Film “Dugo putovanje u rat” reditelja Miloša Škundrića, majstorski dokumentarac snimljen u tradiciji najboljih BBC programa, imaće svetsku premijeru u petak, 30. marta od 21 čas u Velikoj sali Doma omladine Beograda, na 65. Martovskom festivalu. Uzbudljiviji od političkog trilera, napetiji od akcionog filma, ovaj istorijski dokumentarac nam, kroz autentične priče iz prošlosti, pomaže da razumemo zašto je Prvi svetski rat počeo.

Aktuelno četvrtak 29.03. 14:05 Komentara: 80
strana 1 od 38 idi na stranu