Muzej Holokausta oduzeo nagradu Aung San Su Ći

Američki Muzej Holokausta saopštio je danas da će liderki Mjanmara Aung San Su Ći oduzeti nagradu koju joj je dodalio za borbu za ljudska prava.

Izvor: Beta
Podeli

U saopštenju je navedeno da će Muzej oduzeti Aung San Su Ći nagradu "Eli Vizel" (Elie Wiesel) nazvanu po nobelovcu koji je preživeo Holokaust, a koja joj je dodeljena 2012. godine.

Zvaničnici Muzeja Holokausta u Vašingtonu naveli su da je odluka doneta pošto Aung San Su Ći nije osudila masovna ubistva muslimanske manjine Rohingja u Mjanmaru.

Aung San Su Ći je dobila Nobelovu nagradu za mir 1991. godine. Nagradu je primila tek 2012. pošto je 20 godina provela u kućnom pritvoru u svojoj domovini.

Iako je u Mjanmaru veoma poštovana, donedavno je uživala i međunarodnu podršku, ali sada je kritikuju zbog nedostatka samilosti prema sudbini muslimanske manjine u njenoj zemlji.

Više od 690.000 Rohingja izbeglo je u susedni Bangladeš od avgusta 2017. godine, bežeći od kampanje etničkog čišćenja koju su osudile i UN.

Aktuelno

"Pinokio" - 45 godina kreiranja maštovitijeg i srećnijeg sveta

U godini 1973, kada je na 45. dodeli Oskara najbolji film bio “Kum”, kada je obavljen prvi razgovor mobilnim telefonom koji je bio teži od kilograma, kada se gradila pruga Beograd-Bar i kada su se na jedinoj televiziji, Televiziji Beograd, prikazivale popularne serije "Kamiondžije“, "Pozorište u kući“ i "Neven“, mala grupa entuzijasta, predvoђena Živomirom Jokovićem, krenula je u avanturu da od mita o Pinokiju stvori živu radionicu sastavljenu od pesnika, slikara, muzičara, reditelja, glumaca.

Aktuelno subota 31.03. 11:20 Komentara: 0

Španski "Sky Circus" za kraj Beogradskog festivala igre

Performans pod vedrim nebom španske trupe "Sky Circus", koji će biti održan u četvrtak 5. aprila na platou iza Geozavoda, u okviru Belgrade Waterfront-a, na spektakularan način će obeležiti kraj 15. Beogradskog festivala igre, manifestacije koja se ove godine održava pod sloganom "Prestonica".

Aktuelno petak 30.03. 17:26 Komentara: 0

"Srbija kriva za Prvi svetski rat? Kakva glupost"

Film “Dugo putovanje u rat” reditelja Miloša Škundrića, majstorski dokumentarac snimljen u tradiciji najboljih BBC programa, imaće svetsku premijeru u petak, 30. marta od 21 čas u Velikoj sali Doma omladine Beograda, na 65. Martovskom festivalu. Uzbudljiviji od političkog trilera, napetiji od akcionog filma, ovaj istorijski dokumentarac nam, kroz autentične priče iz prošlosti, pomaže da razumemo zašto je Prvi svetski rat počeo.

Aktuelno četvrtak 29.03. 14:05 Komentara: 80
strana 1 od 38 idi na stranu