Muzej Holokausta oduzeo nagradu Aung San Su Ći

Američki Muzej Holokausta saopštio je danas da će liderki Mjanmara Aung San Su Ći oduzeti nagradu koju joj je dodalio za borbu za ljudska prava.

Izvor: Beta
Podeli

U saopštenju je navedeno da će Muzej oduzeti Aung San Su Ći nagradu "Eli Vizel" (Elie Wiesel) nazvanu po nobelovcu koji je preživeo Holokaust, a koja joj je dodeljena 2012. godine.

Zvaničnici Muzeja Holokausta u Vašingtonu naveli su da je odluka doneta pošto Aung San Su Ći nije osudila masovna ubistva muslimanske manjine Rohingja u Mjanmaru.

Aung San Su Ći je dobila Nobelovu nagradu za mir 1991. godine. Nagradu je primila tek 2012. pošto je 20 godina provela u kućnom pritvoru u svojoj domovini.

Iako je u Mjanmaru veoma poštovana, donedavno je uživala i međunarodnu podršku, ali sada je kritikuju zbog nedostatka samilosti prema sudbini muslimanske manjine u njenoj zemlji.

Više od 690.000 Rohingja izbeglo je u susedni Bangladeš od avgusta 2017. godine, bežeći od kampanje etničkog čišćenja koju su osudile i UN.

Aktuelno

Grozdani Olujić nagrada "Bora Stanković"

Nagrada "Borislav Stanković" za 2017. godinu dodeljena je Grozdani Olujić za celokupno delo, sa posebnim osvrtom na prošlogodišnji roman "Preživeti do sutra", koji je objavila Srpska književna zadruga iz Beograda, saopštio je danas žiri.

Aktuelno petak 16.03. 17:19 Komentara: 0

"Politika stavlja ruku na kulturu pred izbore"

Glumac Predrag Miki Manojlović ocenjuje da "politika stavlja ruku na kulturu pred izbore", da su u Srbiji "zakoni u koliziji sa drugim zakonima i smislom i mogućnosti rađanja pozorišta, to se ne popravlja", a da "od Branislava Lečića do poslednjeg ministra ne vidi korak napred u kulturi".

Aktuelno sreda 14.03. 08:35 Komentara: 5
strana 1 od 107 idi na stranu