Sabastijan Kavaca: Pozorište zahteva kondiciju, zato brzo gorimo

Popularni slovenački glumac Sabastijan Kavaca, koji je pažnju srpske publike privukao ulogom u seriji "Senke nad Balkanom" Dragana Bjelogrlića, igra glavnu ulogu u SF filmu "Ederlezi Rising" Lazara Bodrože, što je jedan od šest filmova koje snimio u proteklih godinu dana, a tu je i predstava "Pijani" u ljubljanskom teatru.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.02.2018.

18:00

Sabastijan Kavaca: Pozorište zahteva kondiciju, zato brzo gorimo
Foto: Tanjug / Tanja Valiæ

Zadovoljan je reakcijama srpske publike na sinoćnoj premijeri filma "Ederlezi Rising" u okviru Festa, kada je i sam prvi put pogledao ceo film.

"Film smo snimili za manje od tri sedmice. Nisam znao kako će na kraju izgledati, ali je ispalo iznad mojih očekivanja. Sniman je sa malim budžetom, u teškim uslovima, ali se to ne vidi", rekao je Kavaca u intervjuu Tanjugu.

On je naglasio da je "Ederlezi Rising" ljubavna priča i kada je prvi put pročitao scenario, dopao mu se melodramski momenat u priči.

"Sve se događa u svemiru, ali svedeno je na muško-ženski odnos. To je ljubavna priča. Milutin se zaljubljuje u androida, gubi sebe, svoj integritet, kao i svi mi u životu kada se zaljubimo i kada dođe do poremećaja frontalnog korteksa i to više nismo mi", rekao je Kavaca.

Smatra da su ljudska bića mnogo opasnija od robota, kao i da na muško-ženske odnose i uopšte odnose među ljudima danas mnogo utiču internet i društvene mreže.

"Svi klinci su na društvenim mrežama, oni se povezuju digitalno. Ja nemam ništa od toga. Živim u istom društvu u kome sam živeo poslednjih nekoliko decenija. Mlađe generacije imaju osećaj da su prisutne, da su u interakciji, na način koji je bio nepoznat do pre dve decenije", kaže Kavaca.

"Mi smo se družili u dvorištu ispred bloka, sada su to druge generacije, depresivni su, otuđeni, svi traže male šokove, lajkove, sve zavisi od toga. Bitno je koliko imaš pratioca i lajkova, sve je postalo trivijalno. Ljudi su se otuđili", primetio je Kavaca.

Slovenački glumac je igrao u Bjelogrlićevoj seriji i filmu "Montevideo, Bog te video" a zatim i u "Senkama nad Balkanom".
Foto: Tanjug / Tanja Valiæ
"Bjela je reditelj-glumac i ima osećaj za kolege sa druge strane, ima iskustva šta znači biti ispred kamere i može da prati glumce, podržava te u odlukama, dopušta da doprinosiš, ali te usmerava kada to nije tačno. On ne traži nešto apriori, već dopušta glumcu da doprinosi i onda radi sa njim i tada možeš više da dobiješ od glumca, kada mu veruješ", istakao je Kavaca.

Kavaca je u proteklih godinu dana snimio nekoliko filmova, uskoro treba da izađu još tri ostvarenja i čeka odluke sa dva kastinga.

O novom filmu Vinka Brešana ne sme još da govori, kada je završavao "Senke nad Balkanom", snimao je i sa Barbarom Vekarić "Aleksi", završavao "Ederlezi", igra i u ostvarenjima "Gajin svet" i "Prebujanja" Petera Bratuše, "Muškarci ne plaču" Alena Drljevića.

"Sa lakoćom postižem sve. Biram projekte koji su mi zanimljivi na prvo čitanje. Sve su različiti žanrovi, a tražim da film ili serija nemaju trivijalnu poruku, već da nude mogućnost da nešto napravimo kako treba", ističe popularni glumac.

U poslednje dve godine je ostvario i dve uloge u pozorištu.

Kaže da želi da održava kontinuitet i kondiciju u pozorištu, ali je to malo redukovao u poslednje vreme zbog filmova, tako da igra u jednoj ili dve predstave godišnje.

"Glumio sam Otela, Lira...To je tri i po sata, moraš da imaš kondiciju za to. Nije to stop, možemo li još jednom? Ne, to je uživo. To stvarno podrazumeva kondiciju, pripremu. Zato brzo i gorimo... Glogi (Nebojša Glogovac) kod vas, (Jernej) Šugman kod nas. To su mladi glumci, ali su izgoreli, jer pozornica traži mnogo veći napor", konstatovao je Kavaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: