Delovi zida Varšavskog geta postaje kulturno-istorijski spomenik

Dva preostala dela zida koji je služio za izolaciju nekadašnjeg Varšavskog geta trebalo bi da budu stavljeni na listu istorijskih spomenika, izjavio je danas regionalni zvaničnik zadužen za konzervaciju u Poljskoj.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / AP Photo/Alik Keplicz
Foto: Tanjug / AP Photo/Alik Keplicz

Prema predlogu objavljenom u utorak, zid od crvene cigle u Ulici Sijena 53 trebalo bi zaštititi kao svedoka istorije i sačuvati ga za buduće generacije, prenosi AP.

U predlogu se navodi da bi status spomenika pružio pravnu zaštitu "jedinstvenom istorijskom spomeniku, od neprocenjive vrednosti za jevrejski i poljski narod". Na ovaj predlog se, međutim, može uložiti prigovor, napominje američka agencija.

Foto: Tanjug / AP Photo/Alik Keplicz
Foto: Tanjug / AP Photo/Alik Keplicz

Zid je, inače, izgrađen 1940. godine, kada su nacisti zatvorili deo Varšave koji su nazvali "jevrejskim distriktom". Bio je visok četiri metra, uključujući metar bodljikave žice na vrhu. Oko 450.000 stanovnika tog dela poljske prestonice umrlo je tamo od gladi i bolesti ili u gasnim komorama logora Treblinka.

Nemci su uništili geto i veći deo zida 1943. godine. Stotine stanovnika je pružilo otpor, ali je ustanak u Varšavskom getu ugušen iste godine, dok su gotovi svi jevrejski borci ubijeni, navodi američka agencija.

Aktuelno

Balkanska premijera u Beogradskoj filharmoniji

Beogradska filharmonija i šef-dirigent Gabrijel Felc priređuju veliku balkansku premijeru Glijerove simfonije „Ilja Muromec“, u petak 2. marta (Kolarac, 20č). Publika će imati jedinstvenu priliku da se upozna sa ovim monumentalnim delom i čuje muzičku priču o popularnom ruskom junaku.

Aktuelno utorak 27.02. 12:19 Komentara: 0

Crkva Svetog groba u Jerusalimu zatvorena do daljeg

Lideri dve najveće hrišćanske crkve u Jerusalimu najavili su da će Crkva Svetog groba, podignuta na mestu gde je Isus razapet, sahranjen i vaskrsao, ostati zatvorena do daljeg, u znak protesta zbog pokušaja Izraela da oporezuje crkvenu imovinu u Svetom gradu.

Aktuelno utorak 27.02. 08:35 Komentara: 3

Sabastijan Kavaca: Pozorište zahteva kondiciju, zato brzo gorimo

Popularni slovenački glumac Sabastijan Kavaca, koji je pažnju srpske publike privukao ulogom u seriji "Senke nad Balkanom" Dragana Bjelogrlića, igra glavnu ulogu u SF filmu "Ederlezi Rising" Lazara Bodrože, što je jedan od šest filmova koje snimio u proteklih godinu dana, a tu je i predstava "Pijani" u ljubljanskom teatru.

Aktuelno ponedeljak 26.02. 18:00 Komentara: 3
strana 1 od 41 idi na stranu