Delovi zida Varšavskog geta postaje kulturno-istorijski spomenik

Dva preostala dela zida koji je služio za izolaciju nekadašnjeg Varšavskog geta trebalo bi da budu stavljeni na listu istorijskih spomenika, izjavio je danas regionalni zvaničnik zadužen za konzervaciju u Poljskoj.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.02.2018.

08:40

Delovi zida Varšavskog geta postaje kulturno-istorijski spomenik
Foto: Tanjug / AP Photo/Alik Keplicz

Prema predlogu objavljenom u utorak, zid od crvene cigle u Ulici Sijena 53 trebalo bi zaštititi kao svedoka istorije i sačuvati ga za buduće generacije, prenosi AP.

U predlogu se navodi da bi status spomenika pružio pravnu zaštitu "jedinstvenom istorijskom spomeniku, od neprocenjive vrednosti za jevrejski i poljski narod". Na ovaj predlog se, međutim, može uložiti prigovor, napominje američka agencija.
Foto: Tanjug / AP Photo/Alik Keplicz
Zid je, inače, izgrađen 1940. godine, kada su nacisti zatvorili deo Varšave koji su nazvali "jevrejskim distriktom". Bio je visok četiri metra, uključujući metar bodljikave žice na vrhu. Oko 450.000 stanovnika tog dela poljske prestonice umrlo je tamo od gladi i bolesti ili u gasnim komorama logora Treblinka.

Nemci su uništili geto i veći deo zida 1943. godine. Stotine stanovnika je pružilo otpor, ali je ustanak u Varšavskom getu ugušen iste godine, dok su gotovi svi jevrejski borci ubijeni, navodi američka agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: