Izložba o devojci koja je poslednje dane provela na Starom sajmištu

Izložba posvećena devojci jevrejskoj porekla Hildi Dajč koja je poslednje dane života provela u logoru Judenlager Semlin (Staro Sajmište) biće otvorena u ponedeljak od 19.00 u Ustanovi kulture "Parobrod" u Beogradu.

Izvor: Beta
Podeli
Prinscreen YouTube/Kin Flash Studio
Prinscreen YouTube/Kin Flash Studio

Izložbu čine ilustracije iz stripa o Hildi Dajč autora Aleksandra Zografa.

Pisma koja je Hilda pisala svojim prijateljicama, Nadi i Mirjani sačuvana su i svedoče o životu "među žicama, životu u kome ličnost postaje broj, životu kojem je oduzeto dostojanstvo, nada i vera".

Hilda Dajč, poreklom Jevrejka, rođena je 1922. godine u Beču. Nekoliko godina nakon rođenja sa svojim roditeljima preselila se u Beograd. Njena porodica streljana je tokom marta 1942.

Izložbu je pripremilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa ambasadom Izraela u Beogradu.

Aktuelno

Balkanska premijera u Beogradskoj filharmoniji

Beogradska filharmonija i šef-dirigent Gabrijel Felc priređuju veliku balkansku premijeru Glijerove simfonije „Ilja Muromec“, u petak 2. marta (Kolarac, 20č). Publika će imati jedinstvenu priliku da se upozna sa ovim monumentalnim delom i čuje muzičku priču o popularnom ruskom junaku.

Aktuelno utorak 27.02. 12:19 Komentara: 0

Crkva Svetog groba u Jerusalimu zatvorena do daljeg

Lideri dve najveće hrišćanske crkve u Jerusalimu najavili su da će Crkva Svetog groba, podignuta na mestu gde je Isus razapet, sahranjen i vaskrsao, ostati zatvorena do daljeg, u znak protesta zbog pokušaja Izraela da oporezuje crkvenu imovinu u Svetom gradu.

Aktuelno utorak 27.02. 08:35 Komentara: 3

Sabastijan Kavaca: Pozorište zahteva kondiciju, zato brzo gorimo

Popularni slovenački glumac Sabastijan Kavaca, koji je pažnju srpske publike privukao ulogom u seriji "Senke nad Balkanom" Dragana Bjelogrlića, igra glavnu ulogu u SF filmu "Ederlezi Rising" Lazara Bodrože, što je jedan od šest filmova koje snimio u proteklih godinu dana, a tu je i predstava "Pijani" u ljubljanskom teatru.

Aktuelno ponedeljak 26.02. 18:00 Komentara: 3
strana 1 od 41 idi na stranu