Marina Abramović za Gardijan: "Živela sam u kamionima, cenim sadašnjost"

Umetnica Marina Abramović dala je intervju za Gardijan u kom je govorila o svojoj karijeri, kontroverzama, ali i seksualnom uznemiravanju u umetničkom svetu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Getty
Foto: Getty

Memoare Marine Abramović "Prolazim kroz zidove" možete poručiti i putem sajta Samizdat B92.

Marina je sada umetnik multimilioner koji svoje radove izlaže u Njujorku, dok je nekada živela bez novca, u automobilu sa rancem prepunim filmskim negativima, piše Gardijan.

"Živela sam u automobilima i kamionima, iznenađena sam što su negativi preživeli. Kako bismo cenili sadašnjost, zaista bi trebalo da gledamo u prošlost", priča Abramović.

List ističe da je ženskim umetnicima sedamdesetih godina prošlog veka bilo jako teško probiti se u tom svetu koji su velikom većinom činili muškarci.

"Trenutno imam karijeru dugu 50 godina, a prethodnih 40 godina performans se nije smatrao umetnošću. Neverovano sam verovala svojoj intuiciji da ću preživeti i zaista sam jako verovala u performans. Možete da nikada ne odustanete, ali da ne odustanete 50 godina? To je dug period. Nikada nisam prestala da radim."

Gardijan podseća da je Abramović sarađivala sa Lejdi Gagom i Džej Zijem, ali i gde su sve do sada njena dela bila izložena.

"Nikada rod ne uzimam u obzir kada je u pitanju umetničko delo. Umetnost nema rod. Smatram da postoje samo dve kategorije - dobra umetnost i loša umetnost."

Foto: Getty
Foto: Getty

Govoreći o seksualnom nasilju, o kojoj se danas sve više govori kada je reč o javnim ličnostima širom SAD, a činjenica je da postoje isti slučajevi u umetničkom svetu, Marina je navela da smatra da je strašno i tužno da te osobe nisu imale hrabrosti da o preživljenom nasilju govore u trenutku kada je do njega i došlo.

"Ne bih čekala 20 godina da kažem neku takvu stvar. Ako možete nešto reći svim ovim ljudima, ne čekajte. Hrabrost je veoma bitna u našem životu. U suprotnom imate ugušen život, što je užasno".

Sebe u sedamdesetim godinama prošlog veka vidi potpuno drugačijom.

"Gledajući unazad razmišljam: 'vau, ovo dete ima zaista veliku viziju', veću od one koju sada imam. Ne razmišljam mnogo o prošlosti, ali pokušavam da povežem neke stvari kako bih odgovorila na isto pitanje: 'Kakva je moja funkcija u ovom svetu?'".

Ni u svojoj 71. godini ne odustaje od umetnosti.

"Ja još uvek radim. To je ludo, pošto je moja generacija nestala. Znate šta? Iskreno, u životu je ljubav na prvom mestu. Ne samo voleti posao kojim se bavite, već voleti sebe i taj trenutak kada ste zaljubljeni - svet je tako sjajno mesto", istakla je srpska umetnica.

Aktuelno

Gorčin Stojanović: Izgleda da od kancera umire sve neki dobar svet

"Usuđujem se da tvrdim da je taj trenutak na komemoraciji Nebojši Glogovcu u JDP-u jedan od ključnih, možda čak i prelomnih trenutaka za nešto što je šire od pozorišta, pa i kulture. To što se tamo tada desilo nije samo razmena ljubavne i ljudske energije koju nam je Gloša na neki način ostavio u amanet. Te dvadesetominutne ovacije, kolektivni jecaji, uzdasi, to se desilo podno velike Nebojšine fotografije, posle monologa 'Biti ili ne biti' iz Hamleta. Tih hiljadu ljudi doživelo je katarzu. Na neki način nas je Glogi dodirnuo", rekao je u intervjuu za novi broj Nedeljnik reditelj Gorčin Stojanović.

Aktuelno četvrtak 22.02. 14:55 Komentara: 8

Predstavljen mozaik u Hramu Svetog Save FOTO/VIDEO

U Hramu Svetog Save predstavljen je mozaik centrale kupola hrama, visine od 65 metara, koja je jedan od najvećih projekata mozačkog ukrašavanja u svetu. Prezentaciji mozaika su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ruske federacije Sergej Lavrov.

Aktuelno četvrtak 22.02. 11:15 Komentara: 30

Ivan Medenica dobitnik nagrade Fondacije Tanja Petrović

Ivan Medenica, teoretičar, pozorišni kritičar i umetnički direktor BITEF-a, ovogodišnji je dobitnik nagrade za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima, koju dodeljuje Fondacija Tanja Petrović, a koja će mu biti uručena u utorak 28. februara u Jugoslovenskoj kinoteci, saopšteno je iz ove Fondacije.

Aktuelno sreda 21.02. 20:30 Komentara: 1

Balkanska akademija umetnosti počela sa radom

Balkanska akademija umetnosti, formalno osnovana krajem oktobra prošle godine u Bukureštu pod nazivom "Academia Balkanica Europeana", počela je sa radom, a među osnivačima su pisac Vladislav Bajac, kompozitor i akademik Isidora Žebeljan i reditelj Slobodan Šijan.

Aktuelno ponedeljak 19.02. 19:00 Komentara: 0
strana 1 od 100 idi na stranu