Marina Abramović za Gardijan: "Živela sam u kamionima, cenim sadašnjost"

Umetnica Marina Abramović dala je intervju za Gardijan u kom je govorila o svojoj karijeri, kontroverzama, ali i seksualnom uznemiravanju u umetničkom svetu.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 14.02.2018.

02:30

Marina Abramović za Gardijan:
Foto: Getty

Marina je sada umetnik multimilioner koji svoje radove izlaže u Njujorku, dok je nekada živela bez novca, u automobilu sa rancem prepunim filmskim negativima, piše Gardijan.

"Živela sam u automobilima i kamionima, iznenađena sam što su negativi preživeli. Kako bismo cenili sadašnjost, zaista bi trebalo da gledamo u prošlost", priča Abramović.

List ističe da je ženskim umetnicima sedamdesetih godina prošlog veka bilo jako teško probiti se u tom svetu koji su velikom većinom činili muškarci.

"Trenutno imam karijeru dugu 50 godina, a prethodnih 40 godina performans se nije smatrao umetnošću. Neverovano sam verovala svojoj intuiciji da ću preživeti i zaista sam jako verovala u performans. Možete da nikada ne odustanete, ali da ne odustanete 50 godina? To je dug period. Nikada nisam prestala da radim."

Gardijan podseća da je Abramović sarađivala sa Lejdi Gagom i Džej Zijem, ali i gde su sve do sada njena dela bila izložena.

"Nikada rod ne uzimam u obzir kada je u pitanju umetničko delo. Umetnost nema rod. Smatram da postoje samo dve kategorije - dobra umetnost i loša umetnost."
Foto: Getty
Govoreći o seksualnom nasilju, o kojoj se danas sve više govori kada je reč o javnim ličnostima širom SAD, a činjenica je da postoje isti slučajevi u umetničkom svetu, Marina je navela da smatra da je strašno i tužno da te osobe nisu imale hrabrosti da o preživljenom nasilju govore u trenutku kada je do njega i došlo.

"Ne bih čekala 20 godina da kažem neku takvu stvar. Ako možete nešto reći svim ovim ljudima, ne čekajte. Hrabrost je veoma bitna u našem životu. U suprotnom imate ugušen život, što je užasno".

Sebe u sedamdesetim godinama prošlog veka vidi potpuno drugačijom.

"Gledajući unazad razmišljam: 'vau, ovo dete ima zaista veliku viziju', veću od one koju sada imam. Ne razmišljam mnogo o prošlosti, ali pokušavam da povežem neke stvari kako bih odgovorila na isto pitanje: 'Kakva je moja funkcija u ovom svetu?'".

Ni u svojoj 71. godini ne odustaje od umetnosti.

"Ja još uvek radim. To je ludo, pošto je moja generacija nestala. Znate šta? Iskreno, u životu je ljubav na prvom mestu. Ne samo voleti posao kojim se bavite, već voleti sebe i taj trenutak kada ste zaljubljeni - svet je tako sjajno mesto", istakla je srpska umetnica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: