Marina Abramović za Gardijan: "Živela sam u kamionima, cenim sadašnjost"

Umetnica Marina Abramović dala je intervju za Gardijan u kom je govorila o svojoj karijeri, kontroverzama, ali i seksualnom uznemiravanju u umetničkom svetu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Getty
Foto: Getty

Memoare Marine Abramović "Prolazim kroz zidove" možete poručiti i putem sajta Samizdat B92.

Marina je sada umetnik multimilioner koji svoje radove izlaže u Njujorku, dok je nekada živela bez novca, u automobilu sa rancem prepunim filmskim negativima, piše Gardijan.

"Živela sam u automobilima i kamionima, iznenađena sam što su negativi preživeli. Kako bismo cenili sadašnjost, zaista bi trebalo da gledamo u prošlost", priča Abramović.

List ističe da je ženskim umetnicima sedamdesetih godina prošlog veka bilo jako teško probiti se u tom svetu koji su velikom većinom činili muškarci.

"Trenutno imam karijeru dugu 50 godina, a prethodnih 40 godina performans se nije smatrao umetnošću. Neverovano sam verovala svojoj intuiciji da ću preživeti i zaista sam jako verovala u performans. Možete da nikada ne odustanete, ali da ne odustanete 50 godina? To je dug period. Nikada nisam prestala da radim."

Gardijan podseća da je Abramović sarađivala sa Lejdi Gagom i Džej Zijem, ali i gde su sve do sada njena dela bila izložena.

"Nikada rod ne uzimam u obzir kada je u pitanju umetničko delo. Umetnost nema rod. Smatram da postoje samo dve kategorije - dobra umetnost i loša umetnost."

Foto: Getty
Foto: Getty

Govoreći o seksualnom nasilju, o kojoj se danas sve više govori kada je reč o javnim ličnostima širom SAD, a činjenica je da postoje isti slučajevi u umetničkom svetu, Marina je navela da smatra da je strašno i tužno da te osobe nisu imale hrabrosti da o preživljenom nasilju govore u trenutku kada je do njega i došlo.

"Ne bih čekala 20 godina da kažem neku takvu stvar. Ako možete nešto reći svim ovim ljudima, ne čekajte. Hrabrost je veoma bitna u našem životu. U suprotnom imate ugušen život, što je užasno".

Sebe u sedamdesetim godinama prošlog veka vidi potpuno drugačijom.

"Gledajući unazad razmišljam: 'vau, ovo dete ima zaista veliku viziju', veću od one koju sada imam. Ne razmišljam mnogo o prošlosti, ali pokušavam da povežem neke stvari kako bih odgovorila na isto pitanje: 'Kakva je moja funkcija u ovom svetu?'".

Ni u svojoj 71. godini ne odustaje od umetnosti.

"Ja još uvek radim. To je ludo, pošto je moja generacija nestala. Znate šta? Iskreno, u životu je ljubav na prvom mestu. Ne samo voleti posao kojim se bavite, već voleti sebe i taj trenutak kada ste zaljubljeni - svet je tako sjajno mesto", istakla je srpska umetnica.

Aktuelno

Balkanska premijera u Beogradskoj filharmoniji

Beogradska filharmonija i šef-dirigent Gabrijel Felc priređuju veliku balkansku premijeru Glijerove simfonije „Ilja Muromec“, u petak 2. marta (Kolarac, 20č). Publika će imati jedinstvenu priliku da se upozna sa ovim monumentalnim delom i čuje muzičku priču o popularnom ruskom junaku.

Aktuelno utorak 27.02. 12:19 Komentara: 0

Crkva Svetog groba u Jerusalimu zatvorena do daljeg

Lideri dve najveće hrišćanske crkve u Jerusalimu najavili su da će Crkva Svetog groba, podignuta na mestu gde je Isus razapet, sahranjen i vaskrsao, ostati zatvorena do daljeg, u znak protesta zbog pokušaja Izraela da oporezuje crkvenu imovinu u Svetom gradu.

Aktuelno utorak 27.02. 08:35 Komentara: 3

Sabastijan Kavaca: Pozorište zahteva kondiciju, zato brzo gorimo

Popularni slovenački glumac Sabastijan Kavaca, koji je pažnju srpske publike privukao ulogom u seriji "Senke nad Balkanom" Dragana Bjelogrlića, igra glavnu ulogu u SF filmu "Ederlezi Rising" Lazara Bodrože, što je jedan od šest filmova koje snimio u proteklih godinu dana, a tu je i predstava "Pijani" u ljubljanskom teatru.

Aktuelno ponedeljak 26.02. 18:00 Komentara: 3
strana 1 od 41 idi na stranu