Srđanu Torodoviću i Slobodi Mićalović nagrade Fipresci Srbija

Glumica Sloboda Mićalović danas je u Muzeju jugoslovenske kinoteke primila nagradu Fipresci Srbija za najbolju žensku ulogu, a dodeljena joj je za ulogu u filmu "Na mlečnom putu".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Youtube Screenshot/3K Production
Foto: Youtube Screenshot/3K Production

Zahvalivši na nagradi, Sloboda Mićalović je rekla da ona pripada celoj ekipi filma i Emiru Kusturici, koji joj je dao šansu da uradi nešto novo.

Glumci, primetila je, često umeju da kažu kako im reč kritičara i nije toliko važna, posebno kad naprave lošu ulogu. S njom se nije u potpunosti složio Srđan Todorović, koji je nagradu Fipresci dobio za najbolju mušku ulogu.

Todorović, koji je nagrađen za ulogu u filmu "Prokleti pas", rekao je da je zatečen nagradom, jer one obično dolaze od žirija u kojima sede kolege glumci, reditelji, scenaristi.

"Ovo je prva nagrada u mojoj karijeri koju sam dobio od kritike koju izuzetno cenim i poštujem i ne bih se složio s koleginicom Mićalović, jer mene i te kako interesuje šta piše u novinama, naročito kada me pohvale", kazao je Todorović.

Srpska sekcija međunarodne federacija filmskih kritičara - Fipresci Srbija za najbolji film proglasila je "Rekvijem za gospođu J." Bojana Vuletića, koji je dobio priznanje i za najbolju režiju i scenario.

Za najbolju fotografiju nagrađeni su Goran Volarević i Martin Šec za film "Na mlečnom putu", dok je priznanje za najbolju montažu pripalo Đorđu Stankoviću za "Afterparti".

Prema mišljenju Fipresci Srbija, najbolju muziku je napisao Nemanja Mosurović za ostvarenje "Prokleti Pas", dok je najbolje kostime uradila Jelena Stokuća za film "Zona Zamfirova".

Nagrada za najbolji dokumentarni film otišla je u ruke rediteljke Mile Turajlić za ostvarenje "Druga strana svega", dok je za najbolji strani film proglašeno ostvarenje "Bez ljubavi" Andreja Zvjaginceva.

Posebna nagrada za životno delo i trajni doprinos Srpskoj kinematografiji uručena je Đorđu Nikoliću, koji je bio direktor fotografije na različitim filmskim projektima od 1960. godine.

Tatjana Cvetičanin je primila posthumno priznanje za njenog preminulog supruga Aleksandra D. Kostića koji je bio cenjeni dramaturg, filmski kritičar i urednik filmskog programa na TV B92. Sloboda Mićalović je nagradu posvetila svom preminulom ocu koji bi se, kako je rekla, silno radovao da može da je vidi.

Aktuelno

Balkanska premijera u Beogradskoj filharmoniji

Beogradska filharmonija i šef-dirigent Gabrijel Felc priređuju veliku balkansku premijeru Glijerove simfonije „Ilja Muromec“, u petak 2. marta (Kolarac, 20č). Publika će imati jedinstvenu priliku da se upozna sa ovim monumentalnim delom i čuje muzičku priču o popularnom ruskom junaku.

Aktuelno utorak 27.02. 12:19 Komentara: 0

Crkva Svetog groba u Jerusalimu zatvorena do daljeg

Lideri dve najveće hrišćanske crkve u Jerusalimu najavili su da će Crkva Svetog groba, podignuta na mestu gde je Isus razapet, sahranjen i vaskrsao, ostati zatvorena do daljeg, u znak protesta zbog pokušaja Izraela da oporezuje crkvenu imovinu u Svetom gradu.

Aktuelno utorak 27.02. 08:35 Komentara: 3

Sabastijan Kavaca: Pozorište zahteva kondiciju, zato brzo gorimo

Popularni slovenački glumac Sabastijan Kavaca, koji je pažnju srpske publike privukao ulogom u seriji "Senke nad Balkanom" Dragana Bjelogrlića, igra glavnu ulogu u SF filmu "Ederlezi Rising" Lazara Bodrože, što je jedan od šest filmova koje snimio u proteklih godinu dana, a tu je i predstava "Pijani" u ljubljanskom teatru.

Aktuelno ponedeljak 26.02. 18:00 Komentara: 3
strana 1 od 41 idi na stranu