Tribina u čast Ursule Legvin u Domu omladine Beograda

U organizaciji Doma omladine Beograda i Udruženja ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ 13. februara u 18 časova održaće se tribina posvećena Ursuli Legvin, na kojoj će govoriti Nađa Duhaček, Ivana Dajmanović i Jelena Jokanović.

Izvor: B92
Podeli
foto: getty
foto: getty

"Ne možemo dozvati Ursulu Legvin natrag iz zemlje nepomičnih zvezda ali, srećom, ostavila nam je višeslojna dela, mukom stečenu mudrost i izvorni optimizam. Njen zdravorazumski, pametni, vešti poetski glas sada je neophodan više nego ikad. Na tome, i na njoj samoj, treba da budemo zahvalni", Margaret Atvud.

Nakon što je 22. januara Ursula Legvin preminula, desilo se nešto što se piscima ne događa previše često: nikla je svest da nas je napustio istinski književni velikan.

Od prve priče, koju je objavila 1961. godine, Ursula Legvin predstavila se kao pisac širokog obrazovanja, visoke inteligencije i bezgranične mašte. Dobila je brojna književna priznanja ali ju je, izgleda, upravo fantazija koštala da se nađe među kandidatima za Nobelovu nagradu, iako je godinama važila za jednog od mogućih konkurenata.

„Realizam je žanr koji nam daje velika dela. Ali ako ga uzmemo kao merilo kvaliteta, ako svedemo književnost samo na taj jedan žanr, dopuštamo da se previše dobrih tekstova ne analizira ozbiljno. Previše kritičara i profesora ignoriše i ne zna za bilo koju vrstu književnosti koja nije realizam“, izjavila je jednom prilikom.

Oblikovana okolnostima u kojima je odrasla – rođena 1929. godine, bila je dete tokom Velike depresije, adolescent tokom Drugog svetskog rata, student u turbulentnom poratnom periodu – i nipodaštavajućim odnosom prema ženama koji je iskusila na Harvardu, u svojim knjigama je izbegavala da stvari prikazuje crno ili belo. Najbolja njena alatka je visprenost, misao široka, ljubopitljiva, stroga – svim kvalitetima koji čine izuzetnog pisca pokazivala je da je fantazija jednako moćno oružje za bavljenje takozvanim velikim temama kao što je to i realizam.

Za dobijene nagrade izjavila je da su joj dobro došle kako bi u starosti povratila samopouzdanje, ali da prava nagrada za pisca nije profit, već sloboda.

Aktuelno

Ivan Medenica dobitnik nagrade Fondacije Tanja Petrović

Ivan Medenica, teoretičar, pozorišni kritičar i umetnički direktor BITEF-a, ovogodišnji je dobitnik nagrade za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima, koju dodeljuje Fondacija Tanja Petrović, a koja će mu biti uručena u utorak 28. februara u Jugoslovenskoj kinoteci, saopšteno je iz ove Fondacije.

Aktuelno sreda 21.02. 20:30 Komentara: 0

Balkanska akademija umetnosti počela sa radom

Balkanska akademija umetnosti, formalno osnovana krajem oktobra prošle godine u Bukureštu pod nazivom "Academia Balkanica Europeana", počela je sa radom, a među osnivačima su pisac Vladislav Bajac, kompozitor i akademik Isidora Žebeljan i reditelj Slobodan Šijan.

Aktuelno ponedeljak 19.02. 19:00 Komentara: 0
strana 1 od 100 idi na stranu