Problemi u ULUS-u: "Neko će ipak morati da progovori"

Vajar i predsednik umetničkog saveta ULUS-a (Udruženja likovnih umetnika Srbije) Đorđe Aralica izneo je primedbe na stanje u udruženju navodeći da se sa članstvom kao ni sa drugim organima ne dele nikakve informacije o njegovom radu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 06.02.2018.

08:49

Problemi u ULUS-u:
Foto: Youtube Screenshot/ Djordje Aralica

Čak ni Nadzorni odbor udruženja ne može da dobije račune na uvid kada ih traži, rekao je Aralica za "Večernje novosti", ocenjujući to kao "čistu sabotažu rada Udruženja".

On kaže da su se zbog "uzurpacije rada Udruženja, podele na klanove, višegodišnjih borbi za prevlast među njima, mnogi umetnici povukli iz rada Udruženja a neki čak i ne plaćaju članarinu, jer ne vide nikakvu korist od toga".

Aralica kaže i da je prekršeno više članova Statuta i da Skupština ULUS-a nije sazvana čak tri godine od 2013. do 2016, iako mora da bude održana najmanje jednom godišnje.

"Novi predsednik UO profesor Miroslav Lazović, koji se zalaže za promene na bolje, čudi se što je administarcija neke račune skrivala pod tepihom. Reč je o ogromnim sumama. Mi nemamo pojma šta se sve plaća, dok je jedini i najveći prihod servis koji ULUS vrši za samostalne umetnike. Ima nas između 600 i 800", kazao je Aralica i dodao da čak ni taj podatak nije transparentan.

On je, kako se navodi, da bi dobio zapisnike sa nekih sednica Upravnog odbora morao da se obrati sudu, iako se zapisnici sa sednica sekcija moraju objavljivati na zvaničnom sajtu odmah posle usvajanja.

Aralica je istakao i da više ne prisustvuje sednicama UO kao predsednik Umetničkog saveta nakon jednog incidenta.

"Imali su nameru da iz UO izbace dva člana koji se zalažu za kvalitetan rad ULUS-a i nisu deo klana, a mene koji sam se tome protivio da ućutkaju. Jedan od njih me je gađao šoljicom za kafu i pepeljarom, a onda me je uhvatio za ruku i pocepao mi košulju", ispričao je Aralica.

"Neko će ipak morati da progovori i pobuni se", rekao je Aralica i zaključio da je jedini spas za ovo udruženje da se u rukovodstvu okupe dobri umetnici, koji će svojim autoritetom, radom i zalaganjem izvesti ULUS na pravi put.

ULUS su osnovali velikani srpske likovne umetnosti, a prvi predsednik je bio Uroš Predić. Ovo udruženje sledeće godine puni 100 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: