U Luvru izložene slike koje su pokrali nacisti

Muzej Luvr je uvrstio u svoju stalnu postavku 31 sliku, koju su ukrali nacisti tokom Drugog svetskog rata.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 30.01.2018.

16:40

U Luvru izložene slike koje su pokrali nacisti
foto: getty

Organizatori izbožbe nadaju se da će se javiti možda pravi vlasnici slika, a pariski muzej je otvorio dve izložbene prostorije prošlog meseca i u njima su te slike izložene.

Slike su, inače, tek segment od hiljada dela, koja su u Francuskoj pokrali nacisti od 1940. do 1945. godine, preneo je AP.

Više od 45.000 umetničkih dela predato je vlasnicima posle Drugog svetskog rata, ali još više od 2.000 dela nije stiglo do svojih vlasnika, među kojima je i 296 slika koje se nalaze u Luvru.

"Ove slike ne pripadaju nama", izjavio je Sebastijan Alard za američku novinsku agenciju.

Slike (31), koje su pokrali nacisti tokom Drugog svetskog rata, različitih su autora i iz različitih epoha, a među njima je i čuveno delo francuskog slikara i grafičara Teodora Rusoa "Izvor Lizona".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: