Davos: Nagrade Kejt Blančet, Eltonu Džonu i zvezdi Bolivuda

Uoči zvaničnog početka Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, u švajcarskom zimskom centru su dodeljene nagrade Kejt Blančet, Eltonu Džonu i bolivudskoj zvezdi Šahu Ruku Kanu, za rad na podizanju svesti o pitanjima ljudskih prava.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 23.01.2018.

08:21

Davos: Nagrade Kejt Blančet, Eltonu Džonu i zvezdi Bolivuda
Foto: Getty

Australijskoj glumici Kejt Blančet, Kristalnu nagradu na ovom godišnjem skupu doneo je rad sa ljudima koji su morali da napuste svoja ognjišta, dok je britanski pevač, kompozitor i tekstopisac Elton Džon proglašen laureatom zahvaljujuću dobrotvornom radu u okviru svoje fondacije za borbu protiv side, prenosi Rojters.

Nagrada u Davosu dodeljena je i bolivudskom glumcu Šahu Ruku Kanu kao priznanje za njegovo zalaganje za prava dece i žena u Indiji.

Blančet, koja je osvojila dva Oskara, imenovana je za ambasadora dobre volje UNHCR-a u maju 2016, a u toj ulozi je putovala u Liban i Jordan, gde se sastala sa izbeglicama raseljenim zbog sirijskog sukoba, podseća britanska agencija.

Australijska glumica je večeras upozorila na posledice ako se ne učini više kako bi se pomoglo ljudima primoranim da napuste svoj dom.

"Izgubljene generacije neobrazovane, obespravljene i raseljene dece ne samo što predstavljaju ogroman gubitak potencijala, već i pretnju po buduću globalnu bezbednost i prosperitet", istakla je Blančet.

Na Svetskom ekonomskom forumu se Kristalna nagrada dodeljuje umetnicima zaslužnim za pozitivne promene u društvu.

Nagrade su večeras uručene na svečanosti u Davosu, gde su neki od glavnih svetskih kreatora politike i direktora najvećih svetskih kompanija počeli da se okupljaju radi godišnjeg sastanka, koji će trajati do 26. januara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: