Katarina Tripković krajem meseca na izložbi u UN

Veliki broj skulptura i spomenika na javnim površinama dela su mlade vajarke Katarine Tripković, koja će se krajem meseca predstaviti na izložbi "Jasenovac - pravo na nezaborav" u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Izvor: Tanjug
Podeli

Tema njenih radova su anatomija, rat, istorija, hrišćanstvo, sport.

Među vajarskim delima su crni leptir raširenih krila i statua Milici Rakić, spomenik simbol dece ubijene u Nato agresiji, figura majora Milana Tepića u bronzi i poprsje mladom heroju sa Košara Tiboru Cerni.

"Za svakog heroja, svaku žrtvu i svaki događaj prikupim što više detalja. Ta tuga u meni se gomila jer sam veliki emotivac i sve to previše čak i lično doživim. Kada krenem da vajam te emocije, ta tuga, ta bol tako nagomilana izlazi i tako nastaju te skulpture", rekla je Tripković za RTS.

Voli da vaja u glini i bronzi jer, kako kaže, tu ima mogućnost za igru, ali se kamena ne odriče.

Ponosna je na svoj rad simbol Milanskog edikta, na skulpture izložene u Ženevi i Parizu, na Plivača za Bogojavljenski krst na Zemunskom keju, ali i Kozački orden dodeljen Putinu.

"Žrtve sam predstavila u vidu portreta, ali i torzoa koji su rascepani. Oni su apsolutno bez života, bez trunke života. Stravične stvari su se tamo dešavale", rekla je Tripkovićeva.

RTS dodaje da su idejna rešenja za pehare i medalje evropskih i svetskih takmičenja u mnogim sportovima, takođe, rezultat kreativnosti, mašte i umetničkog izraza Katarine Tripković.

Aktuelno

Marokanska nedelja zanatlija u Podgorici

Ministarstvo turizma, vazdušnog saobraćaja, domaće radino​​sti i socijalne ekonomije Kraljevine Maroko, koje zastupa La Maison de l'Artisan, i Marokanska ambasada u Beogradu, uz podršku Glavnog grada Podgorice organizuju po prvi put u Crnoj Gori, Marokansku nedelju zanatlija u Podgorici, od 21. do 28. juna 2018. godine, na Trgu nezavisnost​​i.

Aktuelno ponedeljak 25.06. 09:53 Komentara: 1

Kulturni centar Srbije u Pekingu biće otvoren u septembru

Kulturni centar Srbije u Pekingu najverovatnije će biti otvoren u septembru, kada će, kako navodi ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, biti završeni poslovi na rekonstrukciji prostora u jednom globalno značajnom i uticajnom umetničkom centru, u kome će se predstavljati ali i ogledati i srpska kultura i stvaraoci.

Aktuelno subota 23.06. 11:28 Komentara: 4

Filharmoničari vas pozivaju na piknik #3

Uoči novog Muzičkog piknika pod zvezdama, koji je zakazan za nedelju 24. jun, violončelista Nemanja Stanković se priseća kako je izgledao prvi koncert na otvorenom koji je Beogradska filharmonija prošle godine održala u novobeogradskom bloku 13 kod Ušća.

Aktuelno petak 22.06. 16:09 Komentara: 3
strana 1 od 134 idi na stranu