Koje umetničke i istorijske predmete Slovenija potražuje od Srbije?

Slovenija ne odustaje od potraživanja više od 300 umetničkih dela i istorijskih predmeta iz zbirki muzeja, zvaničnih rezidencija i državnih ustanova u Srbiji, za koje smatra da joj pripadaju.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 12.01.2018.

19:30

Koje umetničke i istorijske predmete Slovenija potražuje od Srbije?
Thinkstock / Ilustracija

Prva bivša jugoslovenska republika koja je postala članica EU potražuje slike, skulpture pa i istorijske predmete, uključujući poštansku kočiju koja je saobraćala u Istri i Primorju i zastave slovenačkih jedinica iz NOB.

Nadležni poručuju da se sa Slovenijom održava korektan odnos, ali da za vraćanje traženog nema pravnog osnova. Ali i Srbija ima svoje zahteve.

Od Slovenije traži 11 skupocenih Titovih automobila koje Tehnički muzej u Ljubljani decenijama posle pozajmice ne vraća beogradskom Muzeju Jugoslavije. Potražuje i vilu na Bledu, letnju rezidenciju kraljevske porodice.

Opširnije pogledajte u prilogu televizije O2.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: