Koje umetničke i istorijske predmete Slovenija potražuje od Srbije?

Slovenija ne odustaje od potraživanja više od 300 umetničkih dela i istorijskih predmeta iz zbirki muzeja, zvaničnih rezidencija i državnih ustanova u Srbiji, za koje smatra da joj pripadaju.

Izvor: B92
Podeli
Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Prva bivša jugoslovenska republika koja je postala članica EU potražuje slike, skulpture pa i istorijske predmete, uključujući poštansku kočiju koja je saobraćala u Istri i Primorju i zastave slovenačkih jedinica iz NOB.

Nadležni poručuju da se sa Slovenijom održava korektan odnos, ali da za vraćanje traženog nema pravnog osnova. Ali i Srbija ima svoje zahteve.

Od Slovenije traži 11 skupocenih Titovih automobila koje Tehnički muzej u Ljubljani decenijama posle pozajmice ne vraća beogradskom Muzeju Jugoslavije. Potražuje i vilu na Bledu, letnju rezidenciju kraljevske porodice.

Opširnije pogledajte u prilogu televizije O2.

Aktuelno

Povratak Ulaja

Ulaj, pionir umetnosti performansa sedamdesetih godina dvadesetog veka, poslednjih godina ponovo zadobija pažnju svetske umetničke javnosti. Njujorška galerija Boers-Li organizovala je njegovu samostalnu izložbu, na kojoj su izloženi rani polaroidi, legendarni video-zapisi performansa izvedenih sa Marinom Abramović, kao i neki noviji radovi.

Aktuelno ponedeljak 25.06. 18:32 Komentara: 0

Marokanska nedelja zanatlija u Podgorici

Ministarstvo turizma, vazdušnog saobraćaja, domaće radino​​sti i socijalne ekonomije Kraljevine Maroko, koje zastupa La Maison de l'Artisan, i Marokanska ambasada u Beogradu, uz podršku Glavnog grada Podgorice organizuju po prvi put u Crnoj Gori, Marokansku nedelju zanatlija u Podgorici, od 21. do 28. juna 2018. godine, na Trgu nezavisnost​​i.

Aktuelno ponedeljak 25.06. 09:53 Komentara: 1

Kulturni centar Srbije u Pekingu biće otvoren u septembru

Kulturni centar Srbije u Pekingu najverovatnije će biti otvoren u septembru, kada će, kako navodi ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, biti završeni poslovi na rekonstrukciji prostora u jednom globalno značajnom i uticajnom umetničkom centru, u kome će se predstavljati ali i ogledati i srpska kultura i stvaraoci.

Aktuelno subota 23.06. 11:28 Komentara: 4
strana 1 od 134 idi na stranu