"Mi smo na samo jedan otkucaj srca daleko od novog Aušvica"

Pevač benda Ajron Mejden, Brus Dikinson, izneo je svoje nimalo optimistično viđenje čovečanstva u 21. veku. On je, u intervjuu koji je dao za Newsweek, govorio o nekadašnjem nacističkom koncentracionom logoru Aušvic, koji je sa ostalim članovima benda posetio 1984. kada su održali koncert u Vroclavu.

Kultura

Izvor: B92, NME

Ponedeljak, 01.01.2018.

16:30

GettyImages

"To je veoma sablasno mesto. Poljak, vodič, koji nam pokazao logor, tamo je svakoga dana. Kako neko to može da podnese? Ja ne bih mogao da izdržim tamo više od par sati. To mesto smrdi na zlo", rekao je Dikinson.

Komentarišući trenutnu situaciju u svetu, pevač je istakao:

"Mislimo da smo svi mi savremena ljudska bića 21. veka, ali smo na samo jedan otkucaj srca daleko od Aušvica. Tu ne mislim samo na Jevreje."

"Nešto ekvivalentno tome se svakog dana događa negde u svetu. Taman pomisliš: 'Kada smo počeli da se razvijamo?', i onda se neko ludilo desi, kao što je masakr na koncertu u Las Vegasu. To ne natera da se zapitaš: Šta se to dešava sa ljudima? Da li smo svi mi sposobni za takvo nešto?"
GettyImages
Brus Dikinson je o Aušvicu pisao i u svojim memoarima pod naslovom "What Does This Button Do?" (Čemu služi ovo dugme), koji su objavljeni u oktobru.

"To je banalnost planske industrijske egzekucije u kontrastu sa vriscima iz gasnih komora, koji su pravo merilo užasa."

"Taj užas je, verujem, skriveni strah da bismo svi, duboko u sebi, mogli da budemo ista takva čudovišta. Stresem se i na samu pomisao na to... Mnogo sam plakao posle posete Aušvicu", napisao je Dikinson.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: