"Mi smo na samo jedan otkucaj srca daleko od novog Aušvica"

Pevač benda Ajron Mejden, Brus Dikinson, izneo je svoje nimalo optimistično viđenje čovečanstva u 21. veku. On je, u intervjuu koji je dao za Newsweek, govorio o nekadašnjem nacističkom koncentracionom logoru Aušvic, koji je sa ostalim članovima benda posetio 1984. kada su održali koncert u Vroclavu.

Izvor: B92, NME
Podeli
GettyImages
GettyImages

"To je veoma sablasno mesto. Poljak, vodič, koji nam pokazao logor, tamo je svakoga dana. Kako neko to može da podnese? Ja ne bih mogao da izdržim tamo više od par sati. To mesto smrdi na zlo", rekao je Dikinson.

Komentarišući trenutnu situaciju u svetu, pevač je istakao:

"Mislimo da smo svi mi savremena ljudska bića 21. veka, ali smo na samo jedan otkucaj srca daleko od Aušvica. Tu ne mislim samo na Jevreje."

"Nešto ekvivalentno tome se svakog dana događa negde u svetu. Taman pomisliš: 'Kada smo počeli da se razvijamo?', i onda se neko ludilo desi, kao što je masakr na koncertu u Las Vegasu. To ne natera da se zapitaš: Šta se to dešava sa ljudima? Da li smo svi mi sposobni za takvo nešto?"

GettyImages
GettyImages

Brus Dikinson je o Aušvicu pisao i u svojim memoarima pod naslovom "What Does This Button Do?" (Čemu služi ovo dugme), koji su objavljeni u oktobru.

"To je banalnost planske industrijske egzekucije u kontrastu sa vriscima iz gasnih komora, koji su pravo merilo užasa."

"Taj užas je, verujem, skriveni strah da bismo svi, duboko u sebi, mogli da budemo ista takva čudovišta. Stresem se i na samu pomisao na to... Mnogo sam plakao posle posete Aušvicu", napisao je Dikinson.

Aktuelno

Bjelogrlić: Nagrada Beograda kruna svih priznanja seriji

Ovogodišnja nagrada za film i radio-televizijsko stvaralaštvo uručena je autoru serije "Senke nad Balkanom" Draganu Bjelogrliću, a on je poručio da ta serija predstavlja lični omaž Beogradu kao metropoli Balkana, gradu neuništivog duha i večitoj raskrsnici najrazličitijih političkih i kulturnih uticaja.

Aktuelno sreda 18.04. 17:45 Komentara: 1

Beogradska filharmonija svečano otvara NOMUS

Beogradska filharmonija svečano otvara 43. NOMUS u četvrtak 19. aprila nastupom u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Zajedno sa pijanističkom zvezdom Aleksandrom Gavriljukom i dirigentom Danijelom Rajskinom, orkestar izvodi hitove klasične muzike - Klavirski koncert br. 3 Rahmanjinova, “Vatromet” i “Žar pticu” Stravinskog.

Aktuelno sreda 18.04. 12:02 Komentara: 0
strana 1 od 116 idi na stranu