Ozelenjavanje Zelenog venca instalacijom koja razbija beogradsko sivilo

U susret izgradnji prvog zelenog solitera u Srbiji, budućeg balkanskog eko-centra na Zelenom vencu, projektantska firma "Stattwerk“ dala je još jednom šansu mladim stvaraocima.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 26.12.2017.

12:20

Ozelenjavanje Zelenog venca instalacijom koja razbija beogradsko sivilo
foto: Ðorðe Boškoviæ

Grupa studenata sa odseka za digitalne umetnosti Fakulteta za medije i komunikacije, predvođena mentorkom Anom Ostojić, pokazala je svojom umetničkom instalacijom kako siva konstrukcija može da se transformiše u zeleni, pulsirajući objekat. Ovaj umetnički iskorak simbolizuje početak ozelenjavanja Zelenog venca.

"Inspirisani metamorfozom prirode, uzeli smo reciklirana platna i drvene letve i posadili seme. U centru grada, na dvanaest spratova, izrastao je Biotop – drvo visoko gotovo 50 metara. Platna, postavljena pod različitim uglovima na spratovima zgrade, raspoređena su tako da hvataju svetlost i vetar koji, na ovaj način, oživljavaju ovu zelenu instalaciju“, objašnjavaju studenti Aleksa Vitorović, Ivana Miljković, Jana Bjelica, Marko Granić, Miloš Nikolić, Sara Stošić i Tamara Tasić, koji su učetvovali u realizaciji instalacije „Biotop“, koju je osmilila Ana Ostojić, dizajnerka enterijera iz „Stattwerka“, projektantske firme koja je dala šansu mladim studentima.
foto: Ðorðe Boškoviæ
"Kao što se ekosistem sa prirode prenosi na grad, tako možemo i da uporedimo razvoj biljke i zgrade nekadašnje Beobanke. Prvi korak preobražaja smo predstavili kroz svetlosnu instalaciju. Ova biljka, kao i mnoge druge, klija iz betona, traži svoj put ka svetlu i životu – Biotop drvo se probija kroz sivilo Beograda i osvetljava nekada zaboravljeni objekat. Uz instalaciju je postavljen i print preko ograde, koja bojama budi prostor, slavi klijanje novih ideja i predstavlja prvi korak ka zelenijem Zelenom vencu“, dodaju mladi autori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: