Izlozba o stradanju Roma u Prvom svetskom ratu

Kuća romske kulture pozvala je danas građane da u ponedeljak, 25. decembra, posete izložbu "Stradanje Roma u Prvom Svetskom ratu" koja će biti otvorena u Galeriji Narodne banke Srbije na Trgu Slavija.

Izvor: Beta
Podeli
foto: getty
foto: getty

Kako su naveli organizatori, na izložbi će biti prikazano sve što se događalo Romima pre jednog veka, u vreme Velikog rata, kroz veliki broj dokumenata, fotografija i dopisnica koji svedoče o stradanjima tog naroda.

Izložba se organizuje povodom sto godina od završetka Prvog svetskog rata, a svi prisutni moći će da vide stradanje romskog naroda, koji je imao veliki broj žrtava, i to samo zato što su bili Romi.

Izložba će biti otvorena od 18.00 u Galeriji Narodne banke Srbije na Slaviji, u Nemanjinoj broj 17.

Izložbu organizuje Kuća romske kulture pod pokroviteljstvom Odbora za Jasenovac SPC, a uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Aktuelno

Milivoj Bešlin, istoričar: Jugoslavija je neponovljivi projekat

Od same vesti o osnivanju muzeja prisajedinjenja u Novom Sadu, pojavila se polemika u javnosti o tome kako će čitav događaj biti predstavljen. Od samostalnog muzeja se odustalo, ali će od sledeće godine u Muzeju Vojvodine postojati posebno odeljenje sa postavkom koja će “događaj prikazati onakvim kakav je bio”, a najavljeno je da će pružiti uvid u “događaje koji su prethodili 1918. godini, ali i onome što je usledilo nakon toga, sve do raspada SFRJ”.

Aktuelno nedelja 31.12. 19:20 Komentara: 12

Glumac iz drugog pokušaja: Nestvarna priča koja mu je otvorila vrata glume

Inspektor i fudbaler, Bata i Džoni, čovek koga vreme nije pregazilo i lik iz današnjice. Danas, samo glumac, momak iz kraja raspoložen za ćaskanje u ušuškanom bifeu Beogradskog dramskog pozorišta. Bez odela i uredno sređene kose, na kakvog sebe nas je poslednjih nedelja navikavao, ne rešava nikakva ubistva. Danas ja u ulozi inspektora, on na mestu "okrivljenog".

Aktuelno subota 30.12. 08:15 Komentara: 43
strana 1 od 38 idi na stranu