"Onjegin je imao časnog prijatelja koji je odabrao čast umesto života"

Dugo sam proučavala fenomen Puškinovog dela i saznala da je Onjegin zapravo imao časnog prijatelja koji je odabrao čast umesto života, kazala je Lidija Pilipenko, koja je potpisala režiju, libreto i koreografiju baleta "Evgenije Onjegin", čija je premijera zakazana za 23. decembar u beogradskom Narodnom pozorištu.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.12.2017.

14:28

Foto: Youtube Screenshot

Pilipenko je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u našem nacionalnom teatru kazala da je Jevgenije Onjegin teška i izrazito komplikovana ličnost.

"Bio je veliki izazov sve to postaviti na sceni. Tu je i izrazito komplikovan odnos Tatjane i njene sestre koje su karakterno drugačije. Bilo je mnogo pitanja koja sam razrešavala u procesu postavljanja baleta, vezanih za neverovatno genijalno Puškinovo delo", kazala je Pilipenko.

U ovom spektaklu učestvuju čitav baletski ansambl i solisti Narodnog pozorišta. Jovan Veselinović i Dejan Kolarov igraće u alternaciji Onjegina, dok će Tatjanu neizmenično na sceni oživljavati Bojana Žegarac Knežević i Tatjana Tatić.

U ulozi Onjeginovog prijatelja Lenskog naći će se Igor Pastor i Nikola Bjanko. Orkestrom će dirigovati maestro Dorđe Pavlović koji je u saradnji sa koreografkinjom uradio adaptaciju i napravio izuzetan izbor muzičkih kompozicija Čajkovskog.

Scenografiju će kreirati Boris Maksimović, dok je izrada kostima poverena Katarini Grčić Nikolić. Asistent koreografa je Duška Dragičević, a repetitorka Marija Vještica. "Evgenija Onjegina", biser ruske, ali i svetske književnosti, Aleksandar Sergejevič Puškin napisao je 1831. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: