Večeras "drugi deo" jednog od najvećih muzičkih događaja u 2017. godini

Jedan od najvećih pijanista današnjice Ivo Pogorelić vratio se u Beograd posle skoro 30 godina. Prvi nastup održao je u Kolarcu pre dva dana, a drugi će održati večeras u Velikoj dvorani Kolarca. Njegovi nastupi svakako se ubrajaju u najveće muzičke događaje u 2017. godini.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 18.12.2017.

11:55

Večeras
Foto: EPA / Andrzej Rybczynski

Nedelju dana pred koncert Mirjana Lazarević, urednica muzičkog programa Kolarca izjavila je Tanjugu da veliko uzbuđenje što dolazi u Beograd deli i sam Ivo Pogorelić.

“Pogorelić mi je kazao da zna da se u Beogradu sa velikim nestrpljenjem i pažnjom očekuje njegov koncert", kazala je Lazarević.

To se i osetilo prve večeri, 16. decembra na sceni Kolarca kada je posle skoro 30 godina Pogorelić nastupio u Beogradu. Svirao je čuveni koncert za klavir i orkestar broj 2, u ef-molu, opus 21 Frederika Šopena na odmeren i elegantan način kao što je to bio slučaj tokom cele njegove karijere. Pogorelića je pratio Simfonijski orkestar RTS-a pod upravom Bojana Sudjića.

Jedini nastup sa orkestrom u Beogradu, Pogorelić je imao pre 30 godina, 1987. godine, kada je izveo Koncert za klavir i orkestar broj 1 u be-molu Petra Iljiča Čajkovskog, sa združenim orkestrima Radio-televizije Zagreb i Radio-televizije Beograd, pod upravom Vladimira Kranjčevića u dvorani Centra Sava, a povodom 50 godina tadašnjeg Simfonijskog orkestra RTB.

Takođe, nedavno je u Kolarčevoj zadužbini otvorena i izložba portreta Ive Pogorelića, u čast povratka ovog pijaniste na beogradsku scenu. Reč je o portretima pijaniste nastalim izmedju 1997. i 2017. godine nekih od najeminentnijih svetskih fotografa, poput Jože Suhadolnika, Malkoma Krautersa i Adomasa Svirskasa. Osim antologijskih portreta, postavka prvi put predstavlja i dosad neizlagane radove.

Kustos izložbe Stefan Cvetković napominje da karijeru Ive Pogorelića od osamdesetih godina prošlog veka prate portreti.

"Mahom su to dokumentarni portreti, ali bilo je i umetničkih fotografija. Imamo hronologiju karijere na ovim portretima. Na 19 izloženih radova imamo devet različitih autora. Ovo je prva izložba u Beogradu koja je posvećena jednom klasičnom muzičaru", kazao je Cvetković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: