Sinoć otvoren 3. Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival

Treće izdanje Kosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala (KMMFF) sinoć su svečano otvorili direktor i selektor Festivala Miroslav Mogorović i glumica Narodnog pozorišta u Prištini Jasmina Stoiljković, a odmah potom prikazan je film Emira Kusturice „Na mlečnom putu“ u kojem pored reditelja glavne uloge igraju Monika Beluči, Sloboda Mićalović i Predrag Miki Manojlović.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 14.12.2017.

12:50

Sinoć otvoren 3. Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival
foto: promo

Direktor festivala, filmski producent Miroslav Mogorović, pozdravio je prisutne gledaoce u punoj sali Doma kulture Gračanica i zahvalio se partnerima na saradnji u realizaciji ovoga festivala. Ujedno je izrazio očekivanje da se sa realizacijom ovog festivala važnog za kulturni život Srba sa Kosova i Metohije nastavi i u budućnosti, s tim da će posebna pažnja biti posvećena prikazivanju filmova iz programa KMMFF i u drugim srpskim enklavama.

„Divni gosti festivala, poštovani dobrotvori filmske umetnosti, želim da vas u ime svojih kolega glumaca koje ćete gledati u ova tri dana na velikom platnu, pozdravim i prenesem pozdrave mnogih od njih koji su želeli da budu večeras sa nama. Svaki festival je praznik, a ovaj festival filma široko obuhvata i raduje kako najmlađu publiku, tako i one ljude koji stvaraju filmove i takmiče se. Za nas na Kosovu i Metohiji, za naše pozorište, i publiku, koja je u najvećoj mogućoj meri izgubila svoje bioskope, ovi dani su ipak više od praznika. Oni sobom nose mirise bioskopske sale donose duh grada, i sve nas zajedno dovode na svetla ove pozornice. Zbog svega ovog što sam vam rekla, vredi proširivati granice i prepreke koje se postavljaju i pred životom i pred umetnošću. Mi smo ih večeras preskočili, vi ste ih večeras preskočili, uživajte u festivalu i budite deo naše zajedničke radosti.”, rekla je sinoć na otvaranju Festivala glumica Jasmina Stoiljković.

Prihod od prodaje ulaznica za film „Na mlečnom putu“ organizatori će proslediti u humanitarne svrhe za socijalno ugrožene stanovnike Gračanice.

Prvog festivalskog dana publika je takođe imala priliku da pogleda odličnu crnohumornu komediju „Igla ispod praga” reditelja i scenariste Ivana Marinovića, a najmlađi su uživali u tri crtana filma sinhronizova na srpski (u 3D formatu): „Mali šef“, „Družina iz džungle“ i „Tvrd orah 2“. Na samom kraju programa prikazan je britansko-kineski akcioni triler „S.M.A.R.T. Potera“ sa Orlandom Blumom u glavnoj ulozi.

Uživanje za decu se nastavlja jer će danas u tri dnevna termina od 11, 13 i 15 časova biti prikazani crtaći „Družina iz džungle“, „Čudovišta iz moje porodice“ i „Moj mali poni“.

Odrasle očekuje danas od 17 časova „Biser Bojane“ Milana Karadžića, popularna akciona komedija u kojoj igraju Milutin Mima Karadžić, Slaven Došlo, Vanja Nenadić, Andrija Milošević i Mira Banjac, dok će nešto kasnije, od 19 časova, biti prikazana urnebesna komedija Nikole Koje „Stado“ sa fantastičnom glumačkom podelom u kojoj su pored reditelja i scenariste Koje i Zoran Cvijanović, Vesna Trivalić, Nataša Ninković, Nikola Đuričko, Goran Šušljik, Srđan Timarov, Bane Trifunović.
foto: promo
Program drugog festvalskog dana zatvara planetarni hit „Planeta majmuna – Rat“, treći deo popularne blokbaster franšize (21h).

Poslednjeg, trećeg festivalskog dana, biće prikazani 3D crtani filmovi „Čudovišta iz moje porodice“, „Mali šef“ i „Vau vau zvezda“, zatim od 17 časova srpski kandidat za Oskara “Rekvijem ѕa gospođu J.” reditelja Bojana Vuletića sa izvrsnom Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi, dok nas u drugom terminu (19h) očekuje iščašena komedija iz Crne Gore „The Books of Knjige: Slučajevi pravde“. Priča prati dva hrabra policijska inspektora koja rade na slučaju dvostrukog ubistva. Iako će zločincima pokušati zadati smrtonosni udarac, njihova nesposobnost ih vodi u propast.

Termin od 21 časa trećeg festivalskog dana rezervisan je za najbolji domaći film ovogodišnjeg Festivala po glasovima publike.

Tokom 3. Kosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala, koji se se pod sloganom “Ovde!” u organizaciji Evropskog kulturnog foruma održava od 13. do 15. decembra u Domu kulture Gračanica, biće prikazano ukupno 14 filmova.

Ulaznice se mogu kupiti po ceni od 100 (za 2D) i 150 dinara za 3D projekcije na biletarnici Doma kulture Gračanica (radno vreme: od 9 do 15 časova).

Na sajtu festivala www.kmmff.rs možete pronaći više informacija o filmovima, kao i satnicu.

Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, u partnerstvu sa Domom kulture Gračanica.

Nakon prva dva uspešna i posećena izdanja: 2015. u Kosovskoj Mitrovici i prošle godine u Zvečanu, KMMFF, čiji je glavni cilj podizanje kulturne svesti i jačanje kulturne ponude u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, ove godine biće održan u Gračanici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: