Otvorena izložba "Beograd - Kopenhagen"

U Arhivu Jugoslavije otvorena je danas izložba povodom stogodišnjice uspostavljanja redovnih diplomatskih odnosa Kopenhagena i Beograda, odnosno tada 1917. godine - Kraljevine Danske i Kraljevine Srbije.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.12.2017.

17:27

Otvorena izložba
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Izložbu su organizovali Arhiv Jugoslavije, Ambasada Kraljevine Danske u Beogradu i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Direktor Arhiva Jugoslavije dr Milan Terzić, biranim rečima, podsetio je na uobičajeni doživljaj Danske u srpskoj sredini, pomenuvši, kao primere Andersena ili Nilsa Bora.

Ukazao je da su odnosi uspostavljeni u jeku Prvog svetskog rata 1917. mada je prethodno, 1909. potpisan Opšti trgovinski i konzularni sporazum s kraljevinom Danskom. Beograd je izvesno vreme u Kopenhagenu predstavljao Milan Rakić. Neka vrsta vrhunca odnosa bile su, sedamdesetih, posete predsednika Josipa Broza Tita Danskoj, odnosno danske kraljice tadašnjoj Jugoslaviji.

Profesor Per Jakobsen, slavista, veliki znalac srpske kulture, akademik, i danski i srpski, prevodilac Andrića, Selimovića, Tišme… kako ga je predstavio Terzić, ličnost koja je "izgradila najviše mostova" između dve zemlje, primetio je da je, kako se izrazio, "za nas obične ljude diplomatija zagonetna aktivnost", napomenuvši da su od službenih diplomatskih odnosa mnogo starije veze na polju kulture.

U tom smislu, skrenuo je pažnju da je Hans Kristijan Andersen, koji je putovao Dunavom i opisao utiske, preveo pojedine narodne pesme Srba. Profesor Jakobsen završio je kratko obraćanje konstatacijom da se dve zemlje nalaze na dobrom putu. Amabasador Kraljevine Danske u Beogradu Anders Kristijan Hougor naglasio je da je izložba arhivske građe, dokumenata i fotografija, koja se otvara u Arhivu Jugoslavije, "kruna obeležavanja godišnjice".

Godišnjica je obeležena nizom aktivnosti - filmskim festivalom, medijskim i studijskim boravcima u Danskoj, obeležavanjem Dana Ustava, podrškom Beogradskom džez festivalu, organizovanjem Nordijske izložbe stakla, kao i obeležavanjem 40-godišnjice katedre skandinavistike na Univerzitetu u Beogradu. Zahvalio se profesoru Jakobsenu, imajući u vidu njegov širok uvid u prilike u ovoj regiji, kao i danskim kompanijama koje su pomagale navedene aktivnosti.

Aleksandra Fulgosi, pomoćnik ministra kulture i informisanja, otvorila je izložbu, naglasivši izuzetan značaj očuvanja kulturnog nasleđa, uz konstataciju da Arhiv Jugoslavije čuva neprocenjivu građu.

Izložbu koju je otvorila nazvala je putokazom dalje saradnje dve zemlje. Izložbu sačinjava 198 dokumenata i fotografija iz fondova Arhiva Jugoslavije i nacionalnog arhiva Danske. Organizatori i priređivači izložbe, kao i autori prigodnog reprezantativnog kataloga su Jelena Đurišić i Miroslava Medaković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: