Otvorena izložba "Beograd - Kopenhagen"

U Arhivu Jugoslavije otvorena je danas izložba povodom stogodišnjice uspostavljanja redovnih diplomatskih odnosa Kopenhagena i Beograda, odnosno tada 1917. godine - Kraljevine Danske i Kraljevine Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock/Ilustracija
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Izložbu su organizovali Arhiv Jugoslavije, Ambasada Kraljevine Danske u Beogradu i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Direktor Arhiva Jugoslavije dr Milan Terzić, biranim rečima, podsetio je na uobičajeni doživljaj Danske u srpskoj sredini, pomenuvši, kao primere Andersena ili Nilsa Bora.

Ukazao je da su odnosi uspostavljeni u jeku Prvog svetskog rata 1917. mada je prethodno, 1909. potpisan Opšti trgovinski i konzularni sporazum s kraljevinom Danskom. Beograd je izvesno vreme u Kopenhagenu predstavljao Milan Rakić. Neka vrsta vrhunca odnosa bile su, sedamdesetih, posete predsednika Josipa Broza Tita Danskoj, odnosno danske kraljice tadašnjoj Jugoslaviji.

Profesor Per Jakobsen, slavista, veliki znalac srpske kulture, akademik, i danski i srpski, prevodilac Andrića, Selimovića, Tišme… kako ga je predstavio Terzić, ličnost koja je "izgradila najviše mostova" između dve zemlje, primetio je da je, kako se izrazio, "za nas obične ljude diplomatija zagonetna aktivnost", napomenuvši da su od službenih diplomatskih odnosa mnogo starije veze na polju kulture.

U tom smislu, skrenuo je pažnju da je Hans Kristijan Andersen, koji je putovao Dunavom i opisao utiske, preveo pojedine narodne pesme Srba. Profesor Jakobsen završio je kratko obraćanje konstatacijom da se dve zemlje nalaze na dobrom putu. Amabasador Kraljevine Danske u Beogradu Anders Kristijan Hougor naglasio je da je izložba arhivske građe, dokumenata i fotografija, koja se otvara u Arhivu Jugoslavije, "kruna obeležavanja godišnjice".

Godišnjica je obeležena nizom aktivnosti - filmskim festivalom, medijskim i studijskim boravcima u Danskoj, obeležavanjem Dana Ustava, podrškom Beogradskom džez festivalu, organizovanjem Nordijske izložbe stakla, kao i obeležavanjem 40-godišnjice katedre skandinavistike na Univerzitetu u Beogradu. Zahvalio se profesoru Jakobsenu, imajući u vidu njegov širok uvid u prilike u ovoj regiji, kao i danskim kompanijama koje su pomagale navedene aktivnosti.

Aleksandra Fulgosi, pomoćnik ministra kulture i informisanja, otvorila je izložbu, naglasivši izuzetan značaj očuvanja kulturnog nasleđa, uz konstataciju da Arhiv Jugoslavije čuva neprocenjivu građu.

Izložbu koju je otvorila nazvala je putokazom dalje saradnje dve zemlje. Izložbu sačinjava 198 dokumenata i fotografija iz fondova Arhiva Jugoslavije i nacionalnog arhiva Danske. Organizatori i priređivači izložbe, kao i autori prigodnog reprezantativnog kataloga su Jelena Đurišić i Miroslava Medaković.

Aktuelno

Još jedan koncert JapaLkana u Beogradu!

Zbog velikog interesovanja publike, japanska muzička grupa "JapaLkan" održaće još jedan koncert balkanske muzike "Srpski koncert - voljenoj srpskoj zemlji", u subotu 20.01. od 19h u Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica. Karte se bez prethodne rezervacije mogu preuzeti na blagajni UK Rakovica od četvrtka 18.01. do popunjenosti.

Aktuelno četvrtak 18.01. 15:15 Komentara: 1

Paolo Sorentino: Svi moji filmovi su neka vrsta greške

Italijanski reditelj Paolo Sorentino održao je na festivalu "Kustendorf" radionicu za studente i mlade autore, koji su imali mnogo pitanja za slavnog autora o njegovoj poetici, pisanju, vizuelnom aspektu filmova "Velika lepota ", "Mladost ", "Div", "Posledice ljubavi ", ali i o reakcijama na seriju "Mladi papa" i zašto se režiseri danas okreću serijama.

Aktuelno sreda 17.01. 13:48 Komentara: 2

Premijera Šostakovičeve simfonije u Srbiji

Beogradska filharmonija i dirigent Kristijan Mandeal prvi put u svojoj istoriji izvode ogromnu Šostakovičevu IV simfoniju, što je ujedno i premijera ovog dela na domaćoj sceni, u petak 19. januara (Kolarac, 20h). Koncert otvara prvi violončelista Beogradske filharmonije Aleksandar Latković, koji nastupa kao solista pred svojim orkestrom u izvođenju Bokerinijeve kompozicije.

Aktuelno sreda 17.01. 13:10 Komentara: 0
strana 1 od 88 idi na stranu