Neobjavljeni album grupe EKV: Zatvaranje kruga

Album "Krug“, poslednje zvučno zabeleženo svedočanstvo kultne grupe „EKV“, sa akustičnog koncerta održanog u maju 1994. godine u Prištini, svega pola godine pre smrti Milana Mladenovića, dugo se smatrao za izgubljen, gotovo „mitski“ snimak.

Izvor: B92
Podeli
foto: Vesna Pavlović
foto: Vesna Pavlović

Dvostrukim CD-om, snimkom ovog koncerta, u izdanju "Mascoma“ stavlja se tačka na opus jedne od najznačajnijih domaćih rok grupa i "krug“ se, i zaista, zatvara (nakon izdanja „Iznad grada“, snimka sa koncerta iz Sava centra 1993. godine).

foto: Vesna Pavlović
foto: Vesna Pavlović

„Na upravo objavljenom albumu Krug instrumentarijum je sveden na akustičnu gitaru i klavir. Milan i Margita ostali su, posle svega, sami, ali ih to, sudeći po materijalu zabeleženom na ovom dvostrukom koncertnom ostvarenju, nije nimalo pokolebalo u nastojanju da u svakom trenutku daju najbolje od sebe. Očigledno – i ispravno – odlučivši da nove okolnosti prilagode sebi (umesto obrnuto) stvorili su još jednu nadahnutu i blistavu varijaciju EKV za koju je jedino šteta što nije duže potrajala. Svedena na same osnove, isključena iz svega osim mikrofona, muzika EKV prezentovana je u drugačijem obliku, ali sa istim nivoom strasti i potpunog, nesebičnog predavanja. U tom smislu nastup Milana i Margite čiji se snimak nalazi na ovom albumu uzbudljivo je, dirljivo i bez sumnje veoma ekskluzivno svedočanstvo dostojanstvenog smiraja jedne izuzetne karijere“, kaže Aleksandar Žikić, rok kritičar i pisac jedne od najboljih knjiga o EKV-u „Mesto u mećavi“.

foto: Vesna Pavlović
foto: Vesna Pavlović

Jedan od ljudi koji su neposredno sarađivali sa članovima grupe „Ekatarina Velika“ je i naš likovni umetnik Vuk Vidor, koji je za njih uradio omote za albume „Ljubav“, „Samo par godina za nas“ i „Dum Dum“, kao i redizajn poslednjeg albuma. Kako kaže, za EKV se uvek vezivala svojevrsna „mračna estetika“. „Oni su bili ozbiljna rok grupa, pravili su ozbiljne pesme koje nisu bile vesele niti komercijalne; tekstovi su bili duboki i oni sami su istraživali tu tamnu stranu. Bilo je očigledno da njihov vizuelni identitet treba da bude ogledalo svega toga. U studiju smo preslušavali pesme i ja sam već tad dobijao neke prve asocijacije, potom bih to njima servirao, a uglavnom su bili otvoreni za sve moje predloge, jer ipak sam Milana terao da prisloni pištolj na čelo, pljune metak... Konkretno taj metak je bio simbol njegove poetike i njegovih reči, onoga što je pisao.“

foto: Vuk Vidor
foto: Vuk Vidor

Dvostruki CD "Krug“ od danas se nalazi u pretprodaji na sajtu Mascoma dok na Jutjubu možete poslušati prva dva – simbolično odabrana – singla, "Kao da je bilo nekad“ i "Krug“.

Aktuelno

Milivoj Bešlin, istoričar: Jugoslavija je neponovljivi projekat

Od same vesti o osnivanju muzeja prisajedinjenja u Novom Sadu, pojavila se polemika u javnosti o tome kako će čitav događaj biti predstavljen. Od samostalnog muzeja se odustalo, ali će od sledeće godine u Muzeju Vojvodine postojati posebno odeljenje sa postavkom koja će “događaj prikazati onakvim kakav je bio”, a najavljeno je da će pružiti uvid u “događaje koji su prethodili 1918. godini, ali i onome što je usledilo nakon toga, sve do raspada SFRJ”.

Aktuelno nedelja 31.12. 19:20 Komentara: 12

Glumac iz drugog pokušaja: Nestvarna priča koja mu je otvorila vrata glume

Inspektor i fudbaler, Bata i Džoni, čovek koga vreme nije pregazilo i lik iz današnjice. Danas, samo glumac, momak iz kraja raspoložen za ćaskanje u ušuškanom bifeu Beogradskog dramskog pozorišta. Bez odela i uredno sređene kose, na kakvog sebe nas je poslednjih nedelja navikavao, ne rešava nikakva ubistva. Danas ja u ulozi inspektora, on na mestu "okrivljenog".

Aktuelno subota 30.12. 08:15 Komentara: 43
strana 1 od 38 idi na stranu