Tajna Mikelanđelove sobe u kojoj se krio dva meseca

U sobi se tako mogu videti zapanjujući crteži, uključujući skice njegove poznate skulpture Davida, kao i figure sa plafona Sikstinske kapele.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 30.11.2017.

14:46

Default images

Veliki majstor Mikelanđelo Buonaroti 1530. godine je dva meseca proveo skrivajući se u tajnoj sobi. Soba je bila u vlasništvu moćnih Medičija, a nalazila se ispod bazilike Sv. Lovre u Firenci.

Zbog javnog protivljenja Medičijevim odlukama i straha od njihove osvete, Mikelanđelo se povukao i stvarao po zidovima te prostorije.

Soba je otkrivena 1975. godine, kada je kustos muzeja tražio novi izlaz za potencijalne posetioce.

Britanski “Telegraf“ tvrdi da će soba prvi put biti otvorena za javnost 2020. godine.

“Radimo na tome da Mikelanđelovu tajnu sobu učinimo dostupnom javnosti, no još imamo mnogo posla“, otkrila je Paola D'Agostino iz muzeja Barđelo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: