Prošetajte virtuelnom galerijom i zavirite u najneobičniju izložbu /VIDEO

Sve i da niste neki ljubitelji izložbi, ova bi vam sigurno privukla pažnju.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 30.11.2017.

13:46

Prošetajte virtuelnom galerijom i zavirite u najneobičniju izložbu /VIDEO
Foto: B92

Prva VR izložba pod nazivom "Fidelium“ otvorena je 28. novembra u kući kralja Petra na Senjaku. Svi oni koji su do sada prošetali virtuelnom galerijom imali su priliku da vide kako izgleda kada se tehnologija i umetnost ukrste.

Onog trenutka kada stavite naočare iz prazne obične prostorije selite se u izložbeni prostor. Na zidovima su "okačene" slike, a uz pomoć upravljača koji držite u ruci, jedan klik vas odvodi do izloženog umetničkog dela.

I zaista, osećate kao da se nalazite u realnom prostoru. Kada uperite na određenu sliku, klikom na dugme dobijate sve informacije o njoj, od naziva i imena autora do cene.

“Radi se o umetnosti u virtuelnoj realnosti. Mi pravimo platformu kojs će omogućiti svim umetnicima da izlažu umetnine u virtuelnoj realnosti. Fidelium je prva takva izložba u kojoj ima više umetnika i ne mogu u fizičkom prostoru da izlože sva svoja dela, tako da smo iskoristili virtuelni prostor da napravimo jednu proširenu galeriju”, objašnjava Vitomir Jevremović iz kompanije Digital Nine koja stoji iza platfome VR ALL ART za B92.net.

Iako deluje kao komplikovan proces koji vas šalje u virtuelnu stvarnost, Jevremović ističe da je postupak mnogo brži nego što se misli.

“Zbog mogućnosti platforme da izložbu kreirate u virtuelnom prostoru, bukvalno aploudujete slike u naš sistem, uđete u virtuelnu galeriju i postavite slike po zidovima. Sve to se dešava za 15 minuta, nema tog nekog dugotrajnog procesa. Umetnici koji budu imali VR kod kuće, moći će sami da kreiraju svoje izložbe i da pozovu ljude iz celog sveta da ih posete”, dodaje on.

Onog trenutka kada skinete naočare shvatite da zapravo niste nigde ni makli, a videli ste na desetine radova.

Kako zapravo izgleda kretanje u virtuelnoj galeriji, pogledajte na snimku koji smo tokom obilaska napravili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: