Kad se spoje tehnologija i umetnost: Prva izložba ovakve vrste u Srbiji

Kuća kralja Petra na Senjaku sinoć je ugostila umetnost. Deset mladih umetnika ponosno je stalo ispred svojih radova koje su imali priliku da vide desetine zaljubljenika u umetnička dela, među kojima su bili i oni najkompetentniji.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 29.11.2017.

02:09

Kad se spoje tehnologija i umetnost: Prva izložba ovakve vrste u Srbiji
Foto: Jovana Pantoviæ

Vrata doma starog 120 godina za posetioce su bila otvorena pre 20 časova, za kada je bilo zakazano otvaranje izložbe Milana Markovića “Fidelium”. Dušan Zlokolica, jedan od organizatora i istoričar umetnosti, u ime svojih kolega obratio se prisutnima i istakao po čemu se “Fidelium” razlikuje od drugih izložbi.

“Fidelium znači posvećenost. Naš cilj nije bio da tumačimo umetnike već da napravimo specifičnu putanju kroz ovu kuću gde ćete moći da ih doživite na svoj način i da doživite njihovo duhovno istraživanje na jedan sebi vrlo ličan način. Ova izložba, u odnosu na sve ostale izložbe, ima jednu specifičnost. U memorijalnoj sobi kralja Petra imate priliku da vidite prvu VR izložbu u Srbiji. To jest, prvu izložbu organizovanu u okviru virtuelne realnosti”, ističe Zlokolica.
Foto: Jovana Pantoviæ
Do spoja tehnologije i umetnosti došlo se u želji da se privuče veća pažnja publike, objašnjava organizatorka Aleksandra Vuković za B92.

"Slika vrednost dobije tek kada se suoči sa gledaocima i u njima pobudi želju da to nešto poseduju. Čak i onda kada slikaš i stvaraš, ako to ne stigne do druge strane, publike, može da bude najgenijalnija stvar na svetu, ali ako ostane u jednoj sobi, niša ne vredi", navodi Vukovićeva.
Foto: Jovana Pantoviæ
"Uglavnom se priča o tome koliko virtuelna realnost može da uništi ili obezvredi umetnost, ali niko ne priča o tome zašto je to drugačije od fotografije umetničkog dela. Sa druge strane, virtualna umetnost omogućava da metodama 3D skeniranja to delo prikaže čak i sa svojim reljefima. Moguće je mnogo realnije prikazati sliku od fotografije. Zato smatram da generalno tehnologija umetnosti može da da samo vetar u leđa, nikako drugačije. U smislu umetnosti, na tehnologiju treba gledati samo pozitivno i optimistično jer donosi mnogo dobrih stvari", dodaje ona.
Foto: Jovana Pantoviæ
Među izloženim slikama našla su se i dela mlade Natalije Miladinović koja ističe da ovakav format izložbe i te kako znači njoj i njenim mladim kolegama.

"Mi, mladi umetnici, na taj način imamo priliku da izađemo van granica Srbije, da ljudi čuju za nas, da naša dela prikažemo jasnije. Sama virtuelna galerija omogućava da jako veliki formati, koje je inače teško smestiti u realan prostor, budu bolje prikazani. Tu možemo da izložimo sve što želimo, a da ne budemo ograničeni prostorom", priča mlada umetnica za B92.
Foto: Jovana Jarebica
Zahvaljujući VR tehnologiji, posetioci će se vrlo brzo, uz pomoć naočara, "teleportovati" u galeriju u kojoj je izložen veliki broj slika, šetati slobodno po njoj i jednim klikom saznavati informacije o svakoj slici pojedinačno, pa čak i njenoj ceni. Ovaj virtuelni obilazak galerije ostvaren je putem jedinstvene VR ALL ART platforme, iza koje stoji kompanija "Digital Mind".

"Naš cilj je da kroz ovaj projekat podstaknemo ne samo umetnike da izlažu, već i kupce da kupuju slike. Oni sada mogu mnogo lakše da nađu svoje mesto među umetničkim svetom, da izaberu najbolju stvar za sebe i to iz svog doma. Mislimo da dolazak virtuelne stvarnosti neće umanjiti broj realnih poseta, već će ih povećati, jer će dovesti ljude u bliži kontakt sa umetnošću i podstičući ih da razmišljaju o umetnosti, da je konzumiraju više. Samim tim će postati zainteresovaniji da umetnost dožive i uživo, a nadamo se i da će postati češći kupci nego do sada", priča Vitomir Jevremović iz kompanije "Digital Mind".

Izložba će biti otvorena do 2. decembra, dok je ulaz za posetioce besplatan.
Foto: Jovana Pantoviæ

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: