Vikipedija na srpskom će kroz par dana biti mnogo bogatija

Vikimedija Srbije i Muzej Jugoslavije organizuju uređivački maraton u pisanju i dopunjavanju biografija znamenitih ličnosti iz perioda SFRJ na Vikipediji na srpskom jeziku. Maraton će se održati 29. novembra - simbolično na nekadašnji Dan republike, u Muzeju Jugoslavije. Članci na srpskoj jezičkoj verziji Vikipedije biće ilustrovani i fotografijama iz fundusa ove institucije kulture. Akciji se pridružuje i Istorijski arhiv Jagodine, koji će za projekte donirati političke plakate iz ovog perioda.

Izvor: B92
Podeli

Urednici Vikipedije, volonteri Vikimedije Srbije i zaposleni u Muzeju Jugoslavije okupiće se sutra kako bi zajedno unapredili članke na Vikipediji na srpskom jeziku o znamenitim ličnostima iz perioda Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Zajedničkim radom ustanovljeno je da mnoge biografije nedostaju na Vikipediji, a da Muzej poseduje adekvatnu literaturu, koja je osnova za građu članaka, kao i fotografije za ilustraciju.

Uređivački maraton je zvanični početak dugoročne saradnje između Muzeja i Vikimedije, a nastaviće se programom Vikipedijanac stažista, koji će biti realizovan u ovoj ustanovi u narednih mesec dana. Urednik Vikipedije sa iskustvom radiće u ovoj instituciji kulture na digitalizaciji materijala od enciklopedijske vrednosti, koji će se potom naći na Vikipediji i drugim viki projektima, ali će pružiti i obuku zaposlenima za samostalni rad u viki okruženju, kao i na unapređenju članaka na Vikipediji na srpskom jeziku.

Saradnja Muzeja Jugoslavije i Vikimedije Srbije deo je GLAM programa (Galleries, Libraries, Archives, Museums) koji srpski ogranak Zadužbine Vikimedija sprovodi u našoj zemlji. U pitanju je dvosmerna saradnja sa institucijama kulture u unapređenju dostupnosti riznice kulturnog nasleđa naše zemlje na internetu, odnosno na Vikipediji - najvećoj riznici ljudskog znanja u istoriji.

Program GLAM dobio je podršku i Ministarstva kulture i informisanja Repubike Srbije, gde su održane inicijalne radionice i prezentacije za predstavnike muzeja, arhiva i biblioteka u Srbiji o mogućnostima doprinosa viki projektima, odnosno prisutnosti srpske kulture na internetu.

Kao rezultat ove podrške, brojne ustanove kulture se pridružuju GLAM programu širenja slobodnog znanja i kulture, pa se tako trenutno intenzivno uspostavlja saradnja sa muzejima, arhivima i biliotekama širom Srbije. Istorijski arhiv Jagodine će za početak saradnje donirati političke plakate, u Muzeju u Leskovcu se sprovodi program stažiranja, a u Muzeju Vojvodine će sredinom decembra biti održan dvodnevni seminar za predstavnike muzeja u Vojvodini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 35 idi na stranu