Svetska džez zvezda stiže u Beograd

Svetska džez zvezda, pijanista i producent Robert Glasper, nastupiće sutra i u četvrtak u beogradskom Bitef art kafeu, u okviru svoje turneje na kojoj prvi put nastupa sa triom uz DJ Sundance.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.11.2017.

13:04

Svetska džez zvezda stiže u Beograd
Foto: Youtube Screenshot

Nakon neverovatnog uspeha i fenomenalnih ocena kritike za svoja dva Gremijem nagrađena albuma, Robert Glasper se vraća svojim akustičnim džez korenima sa albumom “Covered”.

Album ponovo okuplja Glaspera, basistu Visenta Arčera i bubnjara Damiona Rida, sa kojima je Robert snimio prva dva albuma. Trio prvi put stiže u Srbiju, pojačanje im je fenomenalni DJ Sundance.

“Nedostajao mi je klavir”, kaže Glasper jednostavno, objašnjavajući svoj povratak akustičnom triju. Poslednjih pet godina potpuno se fokusirao na klavijature, dok je snimao i na turneje išao sa svojim Eksperiment bendom.

Ovaj projekat mu je doneo neverovatan uspeh: Gremija za oba Black Radio albuma i visok plasman na Bilbordovim džez i R&B/hip-hop top-listama, stavljajući ga rame uz rame sa pop zvezdama kao što su Drejk, Rijana i Džastin Timberlejk.

Za beogradsku publiku Glasper će, između ostalog, izvesti numere sa albuma “Covered” snimljenog u intimnoj atmosferi istorijskog “Studija A” u Kapitol rekordsu i osmišljen tako da Glasperovim novim fanovima približi njegov džez zvuk.

Na listi se nalaze pesme hip-hop i R&B zvezda kao što su Kendrik Lamar, Musik Soulfild, Džon Ledžend i Bilal, uz džez standard "Stella By Starlight", melodije Radioheda i Džoni Mičel, zajedno sa uzbudljivom saradnjom sa legendarnim pevačem i aktivistom Harijem Belafonteom.

Dva Glasperova originala na albumu uključuju obradu pesme "I do not even care", koja se na albumu “Black Radio 2” pojavila kao bonus numera u saradnji sa Mejsi Grej, a tu je i Žan Gre.

“Nisam želeo da se vratim u trio da bih odsvirao gomilu standarda ili originalnih jaž kompozicija, jer bih tako izgubio veliki broj fanova koji sam osvojio svirajući mejnstrim R&B", objašnjava Glasper.

"Tako sam se odlučio na zlatnu sredinu, vraćajući se u klavirski trio, ali uz obrade pesama svojih kolega iz različitih žanrova, što je nešto što nikada ranije nisam radio. Ovaj album će zadovoljiti apetite i moje jaž publike, ali i one koja je voli R&B i hip-hop. Veoma poštujem i cenim momke koji sviraju u mom akustičnom triju, uz njih se muzički osećam odlično. Vidimo se u Beogradu", poručuje Glasper.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: