U Kinoteci otvorena izložba srpskih i japanskih umetnika

Multimedijalna kolektivna izložba srpskih i japanskih umetnika na temu TABOO otvorena je večeras u Jugoslovenskoj kinoteci.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Tanja Valić
Foto: Tanjug/Tanja Valić

Otvaranje izložbe predstavlja početak dvodnevnog programa Japansko-srpskog festivala filma koji će večeras i sutra biti održan u Jugoslovenskoj kinoteci.

Među radovima koji su se našli u postavci izložbe su i fotografije Dragana Kujundžića, jednog od urednika u agenciji Tanjug.

Postavku izložbe čine radovi Alise Matović, Irene Fabri, Bojana Đorđevića, Danijele Jović, Katarine Pavlović, Branislava _Radišića, Zorana Ćumura, Milene Bosnić, a specijalni gost je Yaya Matsuo. Marjan Vujović, upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke, napomenuo je da mu čini zadovoljstvo što se sličan festival istovremeno odigrava u Tokiju.

"Ovo je kuća filma i ovakav festival predstavlja retku priliku da se promovišu kratki filmovi. Ta ostvarenja su veoma zanimljiva forma koja može da ponudi izuzetan sadržaj", kazao je Vujović.

Pre početka filmskog programa večeras je održana tribina "Tabooliranje" na kojoj su o rušenju tabua govorile Sandra Mančić, predsednica UG Sunce obolelih od HIV virusa, Helena Vuković, aktivistkinja za trans-prava UG Egal i Biljana Cincarević, umetnica i aktivistkinja.

Aktuelno

Gorčin Stojanović: Izgleda da od kancera umire sve neki dobar svet

"Usuđujem se da tvrdim da je taj trenutak na komemoraciji Nebojši Glogovcu u JDP-u jedan od ključnih, možda čak i prelomnih trenutaka za nešto što je šire od pozorišta, pa i kulture. To što se tamo tada desilo nije samo razmena ljubavne i ljudske energije koju nam je Gloša na neki način ostavio u amanet. Te dvadesetominutne ovacije, kolektivni jecaji, uzdasi, to se desilo podno velike Nebojšine fotografije, posle monologa 'Biti ili ne biti' iz Hamleta. Tih hiljadu ljudi doživelo je katarzu. Na neki način nas je Glogi dodirnuo", rekao je u intervjuu za novi broj Nedeljnik reditelj Gorčin Stojanović.

Aktuelno četvrtak 22.02. 14:55 Komentara: 8

Predstavljen mozaik u Hramu Svetog Save FOTO/VIDEO

U Hramu Svetog Save predstavljen je mozaik centrale kupola hrama, visine od 65 metara, koja je jedan od najvećih projekata mozačkog ukrašavanja u svetu. Prezentaciji mozaika su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ruske federacije Sergej Lavrov.

Aktuelno četvrtak 22.02. 11:15 Komentara: 30

Ivan Medenica dobitnik nagrade Fondacije Tanja Petrović

Ivan Medenica, teoretičar, pozorišni kritičar i umetnički direktor BITEF-a, ovogodišnji je dobitnik nagrade za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima, koju dodeljuje Fondacija Tanja Petrović, a koja će mu biti uručena u utorak 28. februara u Jugoslovenskoj kinoteci, saopšteno je iz ove Fondacije.

Aktuelno sreda 21.02. 20:30 Komentara: 1

Balkanska akademija umetnosti počela sa radom

Balkanska akademija umetnosti, formalno osnovana krajem oktobra prošle godine u Bukureštu pod nazivom "Academia Balkanica Europeana", počela je sa radom, a među osnivačima su pisac Vladislav Bajac, kompozitor i akademik Isidora Žebeljan i reditelj Slobodan Šijan.

Aktuelno ponedeljak 19.02. 19:00 Komentara: 0
strana 1 od 100 idi na stranu