Svečano otvoren muzej Luvr u Abu Dabiju /FOTO

Francuski predsednik Emanuel Makron svečano je večeras, deset godina posle pokretanja projekta, otvorio muzej Luvr u gradu Abu Dabiju, prvi univerzalni muzej u svetu koji nosi poruku tolerancije.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Kamran Jebreili
Foto: Tanjug/AP Photo/Kamran Jebreili

Makron i njegova žena Brižit otvorili su muzej sa liderom Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Muhamedom bin Zajedom i nekoliko drugih lidera arapskih zemalja, navodi Frans pres.

Bračni par Makron i lider UAE obišli su prostrane bele sobe muzeja Luvr Abu Dabi, u društvu marokanskog kralja Mohameda Šestog, predsednika Avganistana Ašrafa Ganija i 400 drugih zvanica.

Arhitekta zdanja Žan Nuvel obišao je s Makronom glavnu galeriju muzeja koja, kao i druge galerije, ima stakleni krov.

Makron je u govoru na svečanom otvaranju nazvao "lažovima" one koji "žele da stvore uverenje da je islam zasnovan na uništenju drugih religija", navodi Frans pres.

"Naše religije, naše civilizacije neraskidivo su povezane", rekao je Makron.

Foto: Tanjug/AP Photo/Kamran Jebreili
Foto: Tanjug/AP Photo/Kamran Jebreili

Francuska i UAE su pre deset godina potpisale ugovor o izgradnji Luvra u Abu Dabiju, kojim je Abu Dabi pristao da plati Francuskoj 525 miliona dolara za korišćenje imena "Luvr" u narednih 30 godina i šest meseci, kao i 750 miliona dolara za angažovanje francuskih menadžera, zaduženih za nadgledanje 300 umetničkih dela pozajmljenih iz 13 muzeja, navodi Asošiejted pres. Izgradnja muzeja koštala je 654 miliona dolara. Zdanje se sastoji od 55 odvojenih zgrada. Kupola prečnika 180 metara prekriva većinu zgrada muzeja i može da se vidi s mora.

Projekat je bio žestoko kritikovan tokom gradnje muzeja zbog uslova rada, odnosno niske zarade, dugog radnog vremena i rada po nesnosnim vrućinama.

Foto: Tanjug/AP Photo/Kamran Jebreili
Foto: Tanjug/AP Photo/Kamran Jebreili

Kulturno zdanje će za javnost biti otvoreno u subotu kada se očekuju plesni spektakli i koncerti koji će trajati do 14. novembra. Na otvaranju će biti izloženo 300 dela.

Arapsku kolekciju činiće 600 dela u stalnoj postavci, od kojih će na otvaranju biti 200 dela.

Za razliku od drugih muzeja koji nude dela po određenoj klasifikaciji, stilovima ili civilizacijama, muzej u Abu Dabiju isticaće univerzalne teme i međusobne uticaje civilizacija.

Luvr u Parizu je jedan od najvećih i najpoznatijih muzeja na svetu. U tom zdanju je izloženo gotovo 35.000 eksponata iz perioda od praistorije do 19. veka.

Aktuelno

Predstavljen mozaik u Hramu Svetog Save FOTO/VIDEO

U Hramu Svetog Save predstavljen je mozaik centrale kupola hrama, visine od 65 metara, koja je jedan od najvećih projekata mozačkog ukrašavanja u svetu. Prezentaciji mozaika su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ruske federacije Sergej Lavrov.

Aktuelno četvrtak 22.02. 11:15 Komentara: 20

Ivan Medenica dobitnik nagrade Fondacije Tanja Petrović

Ivan Medenica, teoretičar, pozorišni kritičar i umetnički direktor BITEF-a, ovogodišnji je dobitnik nagrade za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima, koju dodeljuje Fondacija Tanja Petrović, a koja će mu biti uručena u utorak 28. februara u Jugoslovenskoj kinoteci, saopšteno je iz ove Fondacije.

Aktuelno sreda 21.02. 20:30 Komentara: 1

Balkanska akademija umetnosti počela sa radom

Balkanska akademija umetnosti, formalno osnovana krajem oktobra prošle godine u Bukureštu pod nazivom "Academia Balkanica Europeana", počela je sa radom, a među osnivačima su pisac Vladislav Bajac, kompozitor i akademik Isidora Žebeljan i reditelj Slobodan Šijan.

Aktuelno ponedeljak 19.02. 19:00 Komentara: 0
strana 1 od 100 idi na stranu